IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василева: Привличането на хора на трудовия пазар има нужда от държавна подкрепа

Пенсионерите и хората с увреждания могат да помогнат за запълване на липсата на кадри, смята експертът

20:14 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основни проблеми на пазара на труда в България са демографската криза и изтичането на кадри в чужбина и за да се привлекат кадри на трудовия пазар има нужда от държавна подкрепа и стимули. Това мнение изрази пред БТА Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

По темата за вноса на кадри от чужбина експертът посочи, че в България има сериозна демографската криза, която не трябва да се пренебрегва. Василева силно препоръчва целенасочен "внос" на кадри от трети страни.

„В момента от пазара на труда излизат 100 човека, които биват заместени едва от 62-ма. Възможностите за намирането на човешки ресурси са ограничени, а има голямо предлагане“, коментира специалистът.

По думите ѝ държавата трябва да създаде по-добри механизми и да е ясно на какво могат да разчитат работодателите за привличането на кадри от трети страни.

По отношение на това дали българският бизнес се е възползвал от наемането на украинци Василева каза, че около 5000 граждани на Украйна са започнали работа. По думите ѝ това не е достатъчен ресурс на фона на търсенето.

„Когато гражданите на друга държава бягат от война, е различно от това у нас да идват чужденци с цел търсене на работа. Не мисля, че украинците са достатъчен ресурс да се покрие недостигът на кадри, защото те са мотивирани да се завърнат в родината си, да подредят наново живота си“, коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Привличането на повече хора на трудовия пазар може да стане само ако държавата създаде предпоставки за това, категорична е Надя Василева.

Стимули за служителите стават все по-важни за конкурентните бизнеси, обясни още експертът.

„Работодателите знаят, че ако изпуснат подготвените кадри, трудно могат да назначат нови. Те са изобретателни по какъв начин да ги задържат, за да могат да ги мотивират да останат, като например да дадат 13-а, дори и 14-а заплата в някои фирми. Предлагат се и различни модерни социални придобивки. Работещите могат да бъдат стимулирани с бонуси“, каза Василева. Като пример тя посочи фирмите в ИТ сектора, аутсорсинга и производството. 

Пенсионерите и хората с увреждания са нишата на трудовия пазар, която бизнесът да използва, за да запълни частично липсата на кадри, смята специалистът. Пенсионерите могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа, която да бъде организирана спрямо техните възможности и изисквания, но и полезна за работодателя. Българските работодатели не трябва да са резервирани към възрастните хора, отбеляза тя.

Относно наемането на хора с увреждания Василева посочи, че много от работодателите не са наясно с мерките и процедурите, предоставени от държавата. Василева смята, че трябва да има по-добра разяснителна кампания, която да помогне на работодателите да не се притесняват да назначават хора с решения на ТЕЛК.

„Като чуят за човек с ТЕЛК, повечето работодатели се притесняват. Изключително много хора са с ТЕЛК, но повечето от тях са работоспособни. Освен това мотивацията за работа при тези хора е по-голяма от тази на останалите служители“, коментира експертът. Тя добавя, че хора с ТЕЛК, според заболяването си и според спецификата на работа, могат да получат реализация в най-различни сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още