IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на гъвкав пазар на труда у нас спъва младежката заетост

Как се съчетават предложенията на работодателите с възможностите за работа на ученици и студенти, коментира мениджърът „Човешки ресурси“ на cargo-partner

16:58 | 04.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Младежката безработица у нас плавно намалява, но последните данни на Евростат отново не могат да бъдат благоприятни за нас като държава. Според тях само 10% от младите хора до 25-годишна възраст работят и учат едновременно. За сравнение, в Нидерландия хората, които съчетават двете дейности, са около 73%. Част от тази картина се дължи на недостатъчно гъвкавия български пазар на труда. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Ралица Вачкова, мениджър „Човешки ресурси“ на cargo-partner.

В края на лятото изпълнителна Агенция „Главна инспекция по труда“ отчете чувствителен ръст в заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Според Вачкова това се дължи главно на икономическото състояние на страната.

„Ние сме в период, в който едновременно има ниско ниво на безработица, но в същото време се наблюдава и инфлация. Дори компании, които са затруднени, не намаляват екипа си, защото се притесняват, че в бъдеще ще им е трудно да наемат хора. Тези фирми се обръщат към по-неспецифични места за набиране на персонал като учениците“, обясни тя.

По думите на експерта младите хора у нас се нуждаят от гъвкаво работно време, за да могат да посещават и университетските си курсове. „Учениците, които имат навършени 16 години, също се срещат често в стажантските програми, тъй като имат желание да прекарат лятната си ваканция по един по-смислен начин“, разкри тенденциите в пазара на труда Ралица Вачкова.

Тя обаче потвърди, че когато се говори за такъв тип ученическа заетост, основното предизвикателство е краткото време за обучаване на тези младежи.

За пример Вачкова даде програмата за летен стаж на cargo-partner тази година, в която има девет участници.

„Стажът им започва с кратко обучение в логистичния сектор на компанията като главната дейност, която извършват, е со-packaging услуги, уточни тя. – Предимството от летните стажантски програми за учениците e възможността да получат финансова независимост и да видят на практика как протича един работен ден. От друга страна, предимството за работодателите в краткосрочен план е осигуряването на допълнителна заетост, с която да подкрепят работниците, които излизат в отпуск.“

Какво трябва да е заплащането на ученическите стажове? Какви ограничения поставя законът за непълнолетни лица? Какви ключови знания и умения младежите могат да придобият още по време на средното образование?

Повече за високия интерес към летните стажантски програми може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаване „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още