IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са работодателите да ни ангажират с четири работни дни?

За кои професии не е подходяща стандартната петдневна работна седмица, коментира експертът по човешки ресурси Петър Джугански

16:10 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Да работим 4 дни по 10 часа. Това искат близо 50% от анкетираните, участвали в специално проучване за пазара на труда, като на въпроса са отговорили над 2 хиляди души.

"На мен идеята ми се струва добра, но хората, които биха искали да работят по-различно от стандартната 5-дневна работна седмица, са близо 90%. Такива са проучванията в цяла Европа, САЩ, Япония - в цял свят. Има страни, които през последните няколко години предприеха активни експерименти в тази насока, подобен пример са Белгия и Португалия", коментира в Bulgaria ON AIR експертът по човешки ресурси Петър Джугански.

По думите му експериментите в много от тези страни се оказват успешни, а във Великобритания много от компаниите са продължили тази схема.

"За този период компаниите биват подпомогнати. Най-често парично. Проблемът е, че това не е приложимо във всяка една индустрия. В някои сектори не могат да се наемат повече хора. До момента 4-дневната работна седмица е приложима само за определени индустрии", обясни експертът и добави, че в нея се постига по-голяма ефективност и продуктивност.

Джугански подчерта, че работодателите в България все още не са отворени към подобни гъвкави смени на работа.

"Ние сме една от страните в ЕС, в която много малък процент хора работят на по-малко брой часове. Добър пример в това отношение е Холандия, където голям процент и от мъжете, и от жените работят на половин работен ден. В България много от работодателите не искат да помислят за подобно нещо", потвърди той.

Петър Джугански съобщи, че близо 50% от анкетираните хора са отговорили, че биха работили четири дни по десет часа на ден, други 30% – 3 дни по 12 часа. Експертът напомни, че и в момента има хора, които работят два дни по 12 часа и почиват два дни.

Той е на мнение, че за някои професии това не е добре. "В много производствени предприятия зачестяват трудовите инциденти. В момента наблюдаваме тенденцията за завръщане на хората по офисите. Голяма част от големите чуждестранни компании, които имат офиси в София, по време на Covid-19 пуснаха всички да работят от вкъщи. На повечето места това не повлия негативно. Сега масово хората търсят гъвкави модели на работа и дистанционна работа", даде пример експертът по човешки ресурси. 

Трябва ли да има законова промяна за преминаване към четиридневна работна седмица? Има ли компании, които предпочитат нестандартната работна седмица? Станаха ли работодателите иновативни в задържането на кадрите си? Има ли тенденция за завръщането на работа в офисите? Защо ще се увеличи безработицата в България и в ЕС през следващите месеци? Какво влияние ще оказва в бъдеще изкуственият интелект?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още