IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се четвъртъкът в новия петък?

Присъствието на служителите в офиса в последния работен ден спада до едва 12 процента

15:46 | 18.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият в света експеримент с четиридневната работна седмица продължава повече от два месеца тук в Обединеното кралство и някои от ранните резултати са обнадеждаващи, пише бизнес колумнистът на Financial Times Пилита Кларк.

„Изключително обещаващо“, гласи един от поредицата имейли по въпроса, които наводниха електронната ми поща този месец. „Променящо живота“, каза мениджър, чиято банка е сред 70-те и няколко компании, участващи в шестмесечния експеримент.

Съмнявам се, че всичко е розово, но напоследък започнах да се чудя дали изобщо имаме нужда от този експеримент. Улиците на Лондон все повече правят да изглежда така, сякаш четиридневната седмица вече е въведена масово.

Казвам това полу на шега след месеци на прибиране с колело от офиса в делничните вечери през финансовия район на Лондонското Сити и покрай голям брой кръчми.

Преди пандемията необходимостта да се избягват тълпите от ентусиазирани посетители на питейните заведения обикновено беше най-голяма в петък вечер. Но тъй като по-гъвкавата хибридна работа в офиса се запази, пъбовете станаха забележимо по-натоварени в четвъртък.

„Четвъртъкът е новият петък, определено“, коментира Инта Минина, помощник-мениджър в кръчмата „Червения лъв“, покрай която преминавам повечето вечери.

Имаме пет или шест дежурни служители в четвъртък и само трима или четирима в петък, сподели с мен Минина наскоро, добавяйки, че други пъбове наблизо са възприели подобни модели на работа.

Това е логично предвид последните данни за работните навици през делничните дни.

Вторник, сряда и четвъртък все още са най-популярните дни за хората да работят в офиса вместо от дома, показа неотдавна проучване сред близо 80 000 служители в 13 страни.

Присъствието в офиса в петък спада до едва 12 процента в световен мащаб и 13 процента в Обединеното кралство, показват данни от консултантската компания Advanced Workplace Associates.

Петъчните навици се отразяват и на натовареността на лондонското метро.

В седмиците преди първия локдаун в британската столица от март 2020 г., около 4 милиона пътувания на ден са били извършвани в метрото както в четвъртък, така и в петък.

Стабилната промяна през последните 12 месеца означава, че пътуванията в четвъртък вече редовно изпреварват петъчните с 200 000 броя или повече.

Транспортните служители казват, че хората все още използват метрото в петък, за да излязат вечерта в града, но броят на пътуващите до работа е очевидно по-малък.

Може би не е коректно да се каже, че всичко това говори за четиридневна работна седмица. В никакъв случай не всеки, който изпие халба или две бира на път за вкъщи в четвъртък, прекарва целия петък в почивка.

Също така е вярно, че доста преди пандемията много хора си тръгваха рано в петък следобед в Лондон и извън него.

Но пандемията изглежда засили тази тенденция. Знам, че не съм единственият журналист, който избягва телефонни обаждания в края на петъчния работен, когато шансовете за отговор са малки.

От значение ли е всичко това? Ръководителите от ресторантьорството и транспорта, с които съм говорила, казват, че не замирането на петъчния бизнес ги тревожи. По-скоро относителната липса на офис служители през цялата седмица.

Метрото все още има с около 1 милион по-малко пътувания през делничните дни в сравнение с 4-те милиона преди пандемията, поради по-малкото чуждестранни посетители и ежедневно пътуващи.

Веригата за бургери Shake Shack е една от няколкото компании, която този месец обвини задържалата се дистанционна работа за разочароващите си данни за продажбите.

Наемодателите на офиси очевидно са изправени пред дълбока несигурност. Данните на Advanced Workplace Associates показват, че служителите пребивават в офиса средно по-малко от ден и половина в седмицата. Преди пандемията говорехме за почти четири дни.

Самите работници изглеждат щастливи това да продължи.

Повечето лондончани - и повечето гласоподаватели на консерваторите в града - смятат, че медиите често преувеличават недостатъците на работата от вкъщи.

Около една трета от хората се опасяват, че дистанционната работа представлява риск за работните места в града, но малко по-голям дял не са съгласни, показва проучване на King’s College за Лондон през юни.

Все още не знаем как ще се отрази една икономическа рецесия на тези данни - или на движението за четиридневната работна седмица. Но засега залогът, че животът ще се върне напълно към това, което беше преди Covid, все още е много смел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Това при белите якички. Що не кажат как е при сините?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още