IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната и ЕС се е свила през септември на годишна база

На месечна база се наблюдава увеличение в зоната с единна валута и задържане на същото равнище в широкия регион

13:55 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безработицата в еврозоната и Европейския съюз е намаляла през септември спрямо същия месец миналата година, сочат сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат. 6,5% от жителите на еврозоната в трудоспособна възраст не са имали работа този септември в сравнение с миналогодишния, когато техният дял е бил 6,7%. В по-широкия регион резултатът през септември 2023 г. е 6% безработни спрямо 6,1% миналата година.

На месечна база се наблюдава ръст на безработицата в зоната с единна валута от 6,4% през август до 6,5% през септември. При европейския съюз нивото остава същото, каквото беше и през август (6%).

По оценки на Евростат 13,026 млн. души в ЕС, от които 11,017 млн. в еврозоната, са били безработни през септември 2023 г. В сравнение с август 2023 г. безработицата в ЕС се е увеличила с 95 хил., а в еврозоната– с 69 хил. души.

Спрямо същия месец миналата година безработицата отбелязва спад от съответно 126 хил. в ЕС и 212 хил. в зоната с единна валута.

Коефициент на безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Коефициент на безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Младежка безработица

Данните следят и тенденциите при хората под 25 годишна възраст в трудоспособна възраст, като през септември 2023 г. 2,741 млн. от тях са били безработни в ЕС, от които 2,232 млн. са жители на държавите в еврозоната.

През септември 2023 г. коефициентът на младежка безработица е бил 14,2% в ЕС, в сравнение с 14,1% през миналия месец. Резултатът на еврозоната е 14% спрямо 13,9% през предходния месец.

В сравнение с август 2023 г младежката безработица се е увеличила с 38 хил. души в ЕС и с 21 хил. души в еврозоната.

На годишна база обаче тя е намаляла със съответно 133 хил. души в по-широкия регион и със 119 хил. души в еврозоната.

Коефициент на младежка безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Коефициент на младежка безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Сравнение по пол

През септември тази година коефициентът на безработица при жените е бил 6,3% в ЕС – по-висок от отчетените 6,2% през август. 

Делът на мъжете без работа е 5,7% - той остава непроменен в сравнение с предходния месец.

В еврозоната равнището на безработица при жените е 6,8%, а при мъжете е 6,2%, като и при двата пола се наблюдава стабилност на месечна база.

В България броят на хората в трудоспособна възраст, които не са имали работа, през септември е 139 хил. души, малко повече от регистрираните през август 138 хил. На годишна база също се наблюдава ръст – през септември миналата година 131 хил. са били безработни у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още