IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни привличат топ талантите в света?

Конкуренцията за таланти може да стане още по-ожесточена през идните десет години

20:00 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцария запазва първото си място в класация на страните, основана на способността им да привличат и задържат таланти. Страната доминира от десет години в конкуренцията за привличане на най-доброто от човешкия капитал, предава Bloomberg.

Сингапур и САЩ допълват топ три в класацията, номинирана от европейски страни – седем в топ десет, сочи индексът Global Talent Competitiveness за 2023 г., публикуван от бизнес училището Insead.

Швейцария, Сингапур и САЩ заемат първите три места в класацията за привличане на таланти през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Швейцария, Сингапур и САЩ заемат първите три места в класацията за привличане на таланти през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Швейцария е на първо място в категориите за предоставяне на възможности и задържане на таланти благодарение на високите си нива на социална защита и естествената си среда. Качеството на живот и устойчивото развитие ще бъдат „изключително важен актив за тези, които целят да станат центрове за таланти“ през идното десетилетие, сочи докладът.

„Високообразованата работна сила и иновативна икономика“ на Сингапур изкачват града-държава до първото място в категорията за глобални знания и умения, а САЩ са водеща страна в развиването на таланти благодарение на „първокласните си университети и бизнес училища“.

Сред останалите страни Великобритания е на десето място в общата класация благодарение на силното си висше образование и е доминираща в категориите за общи знания и умения и развиване на таланти, въпреки че получава ниски оценки по професионални и технически умения.

Китай е на първо място сред страните от БРИКС, където влизат още Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. Статутът му на „световен лидер в съчетаването на уменията на хората с нуждите на икономиката“ е ограничен от ахилесовата му пета в привличането на таланти, която допринася за едва 40-то място на страната в общата класация.

Индия, която е най-населената страна в света, е на 103-о място, като отстъпва надолу през последните три години от 2020 г. насам и е на последно място сред страните от БРИКС. Спадът в бизнес нагласите засяга възможностите на страната да привлича таланти у дома и от чужбина, отбелязват авторите на класацията.

Конкуренцията за таланти сред страните може да стане още по-ожесточена през идните десет години, отбелязват авторите на доклада и посочват нарастващата несигурност в търговията, инвестициите и геополитиката. Докладът акцентира върху способността на страните, градовете и организациите да осъществяват иновации и да упражняват мека сила.

Индексът Global Talent Competitiveness за 2023 г. Графика: Bloomberg LP Индексът Global Talent Competitiveness за 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Това може да създаде допълнително разделение в привличането на таланти между богатите и бедните страни, тъй като „връзката богатство/талант остава силна“, отбелязва Insead.

Авторите на доклада са установили още, че COVID е засилил половото неравенство, тъй като паритета във висококвалифицираните работни места е намалял през последните три години спрямо връхната му точка през 2019 г.

Изкуственият интелект може да задълбочи тази тенденция, тъй като „неквалифицираната и нискокачествена работна ръка ще поеме голяма част от допълнителния натиск, а нови категории служители, някои от които с високи умения, ще пострадат от по-силната конкуренция от алгоритми и специализирано оборудване“.

В десетката на страните, които привличат най-много таланти в света, попадат Швейцария, Сингапур, САЩ, Дания, Нидерландия, Финландия, Норвегия, Австрия, Швеция и Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още