IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече непълнолетни у нас получават разрешения за работа

Над 229 хиляди нарушения са установили инспекторите по труда през миналата година

15:19 | 19.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2023 г. се запазва тенденцията към ръст на броя на дадените разрешения от Главната инспекция по труда за работа на непълнолетни в България, който достига 14 827, след като през 2022 г. те са били 11 933. За предпандемичната 2019 г. са дадени рекордните към онзи момент 9400 разрешения.

През 2023 г. са констатирани над 229 хиляди нарушения на трудовото законодателство у нас. Контролните органи на „Главна инспекция по труда“ са извършили 48 570 проверки в 40 160 предприятия с 1 628 790 заети лица в тях, съобщават от изпълнителната агенция.

Нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 116 688. По осъществяването на трудовите правоотношения са констатирани 111 983 нарушения. От тях най-голям брой засяга заплащането на труда - 24 074. Това са нарушенията, за които работещите най-често подават сигнали, посочват от Инспекцията по труда. 

През миналата година са изплатени над 7,8 млн. лв. забавени възнаграждения на работниците и служителите. Установените нарушения по работното време са 13 362, а по възникването на трудовите правоотношения –  14 269. Случаите на работа без сключен и регистриран в Националната агенция по приходите трудов договор са 3495. 

През 2023 г. са се увеличили случаите, в които инспекторите по труда са приложили мярката спиране на обекти, машини и съоръжения, тъй като установените нарушения са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. Мярката е приложена 466 пъти при 315 за същия период на 2022 г. 

Съставени са 9979 акта за установяване на административни нарушения през миналата година. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 14,5 млн. лв.

От Инспекцията по труда напомнят на работниците и служителите, че писменият трудов договор защитава в най-голяма степен техните трудови и осигурителни права. Работещите могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират в такива случаи чрез специално разработен софтуер. От инспекцията апелират при нарушаване на трудовите права работещите да подават сигнали своевременно – докато още са на работните си места, и да съдействат на контролните органи.

На 12 януари от Инспекцията по труда напомниха, че в срока на изпитване работниците и служителите не ползват специална закрила при уволнение. При изпитателен срок трудовото правоотношение може да бъде прекратено по всяко време без предизвестие и без обезщетение. Работникът или служителят може да оспори законността на уволнението си пред работодателя или съда. Инспекцията обаче няма правомощия да се произнася дали дадено прекратяване на трудовото правоотношение е законосъобразно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още