IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 6300 трудови нарушения в заведения за 2 месеца установиха проверки

Инспекцията по труда извърши 1133 проверки на питейни заведения и ресторанти през юни и юли

17:22 | 22.08.22 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение на използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство. Това констатират от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Изпълнителната агенция установи 150 лица без сключени трудови договори при проверки на 1133 питейни заведения и ресторанти, приключени през юни и юли.

Данните показват, че при 13% от извършените проверки в рамките на кампанията, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството, се установява най-тежката му форма - работа без трудов договор. Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333. От тях 810 са по заплащане на труда и 878 - по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения създават предпоставки за укриване на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла, отчитат от държавната инспекция. 

За седемте месеца на годината са извършени над 15 хил. проверки във високорисковите по отношение на недекларирания труд сектори - строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 хиляди за периода. Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са повече от 1700.

От Инспекцията по труда напомнят, че са в партньорство с НАП в кампанията „Заплата в плик“. Целта ѝ е да се повиши информираността на работещи и работодатели за ползите от декларирането на труда, за да „не затварят бъдещето си в плик“. На сайта на Приходната агенция е създадена анкета за „Заплата в плик“, чрез която всеки може да сподели мотивите да бъде осигуряван върху по-нисък от реалния доход, както и какво би го стимулирало да не се съгласява на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още