IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матиас Корман: 40% от българите имат дигитални умения, подходящи за пазара на труда

ОИСР подпомага плана за действие, който позволява развитието на уменията в България, посочи генералният секретар на организацията

15:22 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Mark Graham/Bloomberg
Снимка: Mark Graham/Bloomberg

40% от българите имат базови или надбазови дигитални умения и това са хора, които ще могат да намерят реализация на трудовия пазар с увеличението на високотехнологичния сектор, свързан с развитието на цивилизацията. Това прогнозира във връзка с кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие генералният секретар на ОИСР Матиас Корман във видеообръщение на форум, посветен на уменията на бъдещето, цитиран от БТА.

Той препоръча образователната система в България да развива уменията за работа, да има активно сътрудничество между работодателите и организациите за обучения и развитие на нови компетенции.

„С нашите планове за действие ще подкрепим България за по-добра подготовка за бъдещото развитие на страната на пазара на труда", подчерта Корман, цитиран от БТА. „Трансформацията на уменията от един сектор в друг също ще бъде сред приоритетите. България има работна сила, която може да бъде допълнително квалифицирана“, коментира той.

Генералният секретар на ОИСР смята, че подобряването на българската икономика може да стане и чрез връщането на емигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още