IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания скочи до шестмесечен връх

Тя е нараснала до 4,2% през трите месеца до февруари

11:07 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Равнището на безработица във Великобритания нарасна неочаквано до най-високото си ниво от шест месеца насам. В същото време броят на работните места в страната се свива, което е индикация за охлаждане на пазара на труда, предава Bloomberg.

Безработицата е нараснала до 4,2% през трите месеца до края на февруари в сравнение с отчетените 3,9 на сто през предходния период до края на януари, съобщи Службата за национална статистика във вторник. Това е най-големият скок от 2020 г. насам, когато светът се бореше с последиците от мерките срещу Covid-19.

Цифрите показват, че инфлационният натиск на пазара на труда се охлажда. Но статистиката също така сочи, че ръстът на заплатите, който Английската централна банка следи внимателно, остава упорито висок, макар и намалявайки до 6% спрямо 6,1 на сто за предходния период. Тези данни надминават очакванията на икономистите.

Финансовите пазари все повече снижават залозите централната банка на Обединеното кралство да предприеме ход към намаляване на лихвените проценти на следващите си две заседания, тъй като централните банкери се притесняват, че продължаващият силен ръст на заплатите ще стимулира покачването на цените.

След публикуването на новите данни паундът се понижи с 0,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още