IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,8 млн. лв. са забавените трудовите възнаграждения за първото тримесечие

Повече от 55 хил. са констатираните нарушения на трудовото законодателство за периода, отчита ГИТ

11:55 | 17.04.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Трудовите инспектори в България продължават да засичат съществен брой нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Забавяне на трудови възнаграждения също са сред отчетените нарушения за първите три месеца на годината.

Общо 55 322 са констатираните нарушения на трудовото законодателство в първите три месеца на годината при извършени почти 11 970 проверки в 11 300 предприятия с 579 280 работници и служители. Това съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ).

Нарушенията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 28 772, а по осъществяването на трудовите правоотношения са установени 26 249 нарушения. Установени са и 735 случая на работа без регистриран трудов договор в Националната агенция за приходите.

За първото тримесечие на годината са съставени 465 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 4,4 млн. лв. Установените забавени трудови възнаграждения на работещите са над 2,8 млн. лв. За първите три месеца на годината са изплатени над 1,7 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

Броят на трудовите злополуки в страната се повишава. През миналата година в регистрите на ГИТ са вписани 440 инцидента, като при 65 от тях работниците са загубили живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още