IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от компаниите в България предлагат хибриден модел на работа

Най-често предоставяна придобивка от работодателите е здравната застраховка, сочи проучване

16:34 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Около две трети (77%) от компаниите в страната предлагат хибриден модел на работа, 18% работят изцяло от офиса, 16% пък имат  опцията да поискат да работят от дома си, когато това е необходимо. При 13% мениджърите преценяват за екипите си, а едва 9% работят  изцяло от дома си. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на придобивки, плащания и пазарни индикатори, което Mercer Marsh Benefits проведе в периода февруари – март 2024 г. В проучването участие взеха 285 компании от различни сектори и региони в страната, 28% повече от изминалата година.

Нов елемент, който проучването представя, са мерките за привличане на работа в офиса. Най-голям процент (51%) от работодателите използват събитията на живо в офиса, за да привлекат служителите си обратно на работното място, 27% организират храна в офиса - от пица партита до предоставяне на свежи плодове. Сред останалите мерки са създаване на по-приятна работна среда (24%), която включва стаи за почивка и различни игри, с които служителите могат да си починат от задачите и организиране на повече екипни срещи (24%).

На българския пазар има 100 вида придобивки, които работодателите предоставят на своите служители. На първо място за най-често предоставяна придобивка е здравната застраховка (94%), следвана от обучение и развитие (92%) и предоставяне на решения за паркиране (74%), допълнителен годишен отпуск (72%) и получаване на служебен смарт телефон (69%).

Наблюдава се спад в процентите за предоставяне на допълнително заплащане за препоръка. През 2023 г. 77% от работодателите са предоставяли такова, а за 2024г. - 65%. 

Интересна тенденция се наблюдава при рядко използваните придобивки, сочи проучването. Често компаниите споделят колко държат на ценности като семейство, доброто психическо и физическо състояние на служителите и екосъобразност, но проучването показва, че този тип придобивки са едни от най-рядко предлаганите на българския пазар, като едва 3 до 5 компании ги предоставят на своите служители. Този вид придобивки включват предоставяне на детска градина, отпуск при т. нар. бърнаут и поддръжка на еко скутери и автомобили.

Изследването отчита интересни разлики между водещите сектори IT и производство, когато става дума за сумите, получавани за препоръчване на кадри. При производството 64% от компаниите предоставят такъв бонус, който е на средна стойност от 623 лв., а 77% от IT компаниите предоставят такъв на средна стойност от 2350 лв.

От гледна точка на заплащането се наблюдава тенденцията от изминалите години за нарастване, за тази година то е със 7%, а през 2023 г. беше с 10%.

Традиционно в проучването участие вземат компании в производствената и ИТ сфера, такива от фармацевтичната индустрия, за изнесени услуги, търговия, логистика и финансови услуги. Изследването събира най-актуални данни за важни индикатори на пазара на труда като увеличения на заплатите, използване на болнични дни, допълнителни стимули и придобивки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още