IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" спира газа за датската Orsted и за Shell по договор за Германия

По-рано руският холдинг потвърди, че от днес спира напълно газовите доставки за нидерландската GasTerra

19:29 | 31.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската газова компания "Газпром" обяви днес, че ще спре газовите доставки за водещата датска енергийна компания Orsted и за Shell Energy Europe по договор за доставки в Германия, тъй като те не са направили плащания в рубли, предаде Ройтерс.

Доставките се спират от 1 юни, уточниха от "Газпром".

Русия вече прекъсна доставките на газ за Полша, България, Финландия и Нидерландия, които отказаха да извършват плащания в съответствие с искането на Кремъл да бъдат открити сметки в рубли в руска банка като част от схемата за сетълмент.

В понеделник от Orsted предупредиха, че "Газпром експорт" може да спре доставките на газ, но заявиха, че подобен ход няма да изложи незабавно на риск доставките на газ в Дания. Компанията предвижда да си набавя синьо гориво от европейския газов пазар.   

"Газът за Дания трябва, до голяма степен, да бъде купуван от европейския газов пазар. Очакваме това да е възможно", посочи в изявление главният изпълнителен директор на датската енергийна компания Мадс Нипер.

И двете компании са уведомили "Газпром експорт", че не възнамеряват да плащат в рубли по схемата, предложена от Русия.

Руският холдинг уточнява, че Shell и Orsted не са успели да платят доставките на газ до края на работния ден на 31 май и доставките са спрени, докато не платят в съответствие с руските искания.

За 2021 г. по данни на руската Федерална митническа служба за Дания са били изнесени около 1,97 млрд. куб. метра природен газ.

Договорът на Shell Energy Europe Limited предвижда доставки на газ до 1,2 млрд. куб. метра годишно.

По-рано "Газпром" потвърди, че от днес спира напълно газовите доставки за нидерландската GasTerra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Опитва да показва мускули... и да блъфира по-големите играчи... ефектът в по-късен етап ще е обратен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
На зануленият детеубиец датчаните са му криви заради СП2, че го бавиха доста месеци с разрешителното заради някаква си екология, преди това с офшорните вятърни паркове, после водородни ми ти проекти ще правят, а не да купуват газ, па и по света ще ги пласират... :)))... Докато Shell са му специално на сърцето, излезнаха от проекта за втечнен газ с гъзпром, и си тръгнаха и с правата за технологията за втечняване, щото то така не можеш да си прави втечняване щото си си решил, малко е особен бизнесът... :)))... Даже май не искат да си продадат дяловете на някакви подставени китайци. Абе криви са им яко... Нещо като нас българите както сме му криви, нито БеляНЕ, нито Южен пАток, нито руски знамена на Шипка, нито гнъccта митрофанова не я носим на ръце из София, Ф16-ки ще купуваме, и пр.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
alex8712
преди 1 година
Загуба на пазарите в България, Полша, Финландия, Нидерландия, Дания, Литва, Латвия, Естония - Газпром по собствено желание се разделя с клиентите си, невероятна икономическа логика просто. Газпром работи по-усърдно и от ЕК за диверсификацията на енергийните източници на ЕС. Вярно излиза, че Пу*тин е западен агент :) Да предоставиш доброволно най-големия си и платежоспосбен клиент на конкуренцията - това само в Русия го могат :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още