IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса записа нов рекорд и пазарът не очаква цените да се понижат

Основната причина за рекордните цени е кризата с газовите доставки, каза Николай Кискинов

18:54 | 27.07.22 г.
Енергийната борса записа нов рекорд и пазарът не очаква цените да се понижат

Енергийната борса в България е отбелязала най-високата си средна месечна цена от съществуването си - 628.05 лв/MWh за юли, което е с 20% по-високо от предишния рекорд. България в момента реализира малко по-ниски нива от региона заради капацитетите по границата и благоприятните производствени фактори, но заради проблемите с газовите доставки за Европа очакванията на пазарите са за дълготрайно задържане на много високи ценови нива. Това каза Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Наблюдава се значително повишаване на цените на електроенергията в България на сегмента "Ден напред" - от 640 лв/MWh миналата седмица до 900 лв/MWh в понеделник и сряда, като за пикова енергия достигат до 993 лв/MWh. В Унгария за последните три дни цените за базова енергия са около 510 евро/MWh, 596 евро/MWh за пикова енергия в понеделник. Цената на природния газ в Европа във вторник е достигнала 195 евро/MWh. Фючърсите за газ за последното тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. са около 190-200 евро/MWh, a за електроенергия - около 500-520 евро/MWh.

"Tова което се опасявахме, че ще се случи по-късно, започва да се случва сега. Основната причина за тези нива е кризата на газовите доставки - подава се по-малко газ за Европа и се продава на много висока цена, която консуматорите се чудят дали изобщо може да се плати... Натискът, който се оказва върху енергийните пазари на природен газ започва традиционно да прелива към електрическата енергия. Търговците очакват тези нива да се запазят дългосрочно - очакванията са над 160 евро/MWh поне до първото тримесечие на 2023 г. Това вероятно е подът на очакванията... Няма да се стигне до някакви екстремни нива, освен ако имаме риск върху физическата доставка", коментира Кискинов.

Продължава липсата на интерес към пазара на двустранни договори за електроенергия в България, тъй като държавата чрез програмата за подпомагане на индустрията заплаща разликата над 250 лв/MWh и за бизнеса няма значение на практика на каква цена се снабдява. 

Русия в момента използва всякакви пречки от технически характер, за да не снабдява Европа с газ, както си личи от споровете за турбините на "Северен поток" 1, и Москва ще продължи да използва тази заплаха, каза Кискинов. ЕС постигна съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15%, но това е важно "само от политическа гледна точка - практически това няма да се случи", добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още