IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство може да направи още за ниските цени на енергията

Повече помощ за индустрията не би била подаяние, а инвестиция в евтина бъдеща енергийна система

10:59 | 30.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В началото на 2030-те години Обединеното кралство вероятно ще е решило почти всички големи енергийни проблеми, пред които е изправено в момента. Дотогава то ще разполага с изобилие от евтина крайбрежна вятърна енергия, генерирана във Великобритания, и ще е изградило мрежата, която е необходима, за да се транспортира до зоните на търсене, пише за Financial Times Алистър Филипс-Дейвис, главен изпълнителен директор на британската енергийна компания SSE.

Обединеното кралство ще може да балансира системата чрез водород с нулеви въглеродни емисии, технологии с намален въглерод и гъвкави източници на съхранение. Ще са реформирани енергийните пазари и успешно ще са отделени разходите за местни технологии, като вятърна и слънчева енергия, от международната цена на газа. Енергията ще бъде достъпна, снабдяването ще бъде сигурно и страната ще върви твърдо към нетно нулево потребление.

Крайната цел е ясна, но пътуването – до голяма степен благодарение на инвазията на Русия в Украйна – за съжаление, няма да бъде гладко.

Предизвикателството, пред което е изправен следващият британски министър-председател, изисква двоен отговор: първо, да се гарантира, че сметките на домакинствата ще останат достъпни в близко бъдеще предвид прогнозираните покачвания на цените и широкоразпространената загриженост за това как хората ще се справят тази зима. Второ, да се изясни как страната ще стигне до по-евтина, по-сигурна, собствена енергия още по-бързо. Енергийната индустрия и правителството трябва да работят заедно и по двете части на това уравнение.

Правителството може да оптимизира енергийните разходи за домакинствата отвъд това, което индустрията може да направи сама. То може изкуствено да поддържа цените ниски за определен период, като осигурява плащания на доставчиците, за да свие разликата между тези ограничени цени и разходите, които те действително правят.

Вместо да бъде подаяние, това по същество ще е инвестиция в евтината бъдеща енергийна система. Както при спешната подкрепа по време на пандемията, схемата ще разчита на сравнително евтини държавни заеми, но с план за изплащане на този дълг, когато се завърши енергийният преход и цените спаднат. Търговците на дребно вероятно ще се включат и ще помогнат това решение да сработи - всъщност много от тях призовават за това.

Като един от най-големите инвеститори в Обединеното кралство в нисковъглеродна електрическа инфраструктура SSE се фокусира върху предоставянето на дългосрочни решения за днешните проблеми. Необходими са обаче и краткосрочни мерки и компанията проучва с правителството как може да помогне за оптимизиране на разходите за домакинствата.

Една от идеите е доброволна схема, чрез която производителите на негъвкава, нисковъглеродна енергия, като вятърна и ядрена, могат да подпишат договори за доставка на фиксирана цена на всяка енергия, която още не са „хеджирали“ или продали на пазара предварително. Тази фиксирана цена би била много по-ниска от текущите цени на едро. Производителите биха върнали разликата в една обща сума, която след това би могла да помогне за изплащането на всеки дълг, поет поради ограничаването на цените.

Предлагането на тези договори за 15 години би разпределило разходите в рамките на по-дълъг период, запълвайки празнината, която се появи, докато други политики, доставящи по-евтина и по-сигурна енергия, не се разгърнат. Жизненоважно е да не се прави нищо в краткосрочен план срещу симптомите на тази криза, което ще забави предоставянето на решения, които ще се справят с основната причина.

Има нужда от огромни капиталови инвестиции в нисковъглеродна енергийна инфраструктура. Те се доставят най-евтино, когато стабилната, дългосрочна политика намалява риска. Ето как Обединеното кралство се превърна в световна суперсила в офшорния вятър.

Според плановете SSE може да инвестира 24 милиарда паунда до края на това десетилетие. Компанията планира да инвестира много повече, отколкото очаква да реализира като печалба и преустанови политиката си за дивиденти, за да даде приоритет на инвестициите и растежа. Парите, които изкарва, се насочват обратно в инфраструктура, която ще повиши енергийната сигурност на Великобритания и ще намали разходите.

Това е критичен момент за Обединеното кралство. Все още никой не разполага с всички отговори, а идеите, които се предлагат, се нуждаят от разработване. Но когато новите министри встъпят в длъжност през септември, те ще открият, че електроенергийната индустрия е готова да помогне в краткосрочен план, като същевременно осигури бъдеща енергийна система, която ще гарантира, че страната няма да изпадне отново в подобно затруднение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Zlato не е търсиш правилно... добави и "in short term" в търсачката... хунаво е като го цитираш да е точно, а не само часта дето ви я пуска митрофанова, оркчее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Не мога да открия статията за последното изказване на Мъск: "Musk Says World Needs Oil and Gas or "Civilization will Crumble" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Това за успокоение на англичаните, които ще изпукат тази зима от студ. Страхотен комунистически лозунг: дерзайте другари, 2030-та всичко ще е мед и мляко, т.е. "изобилие от евтина крайбрежна вятърна енергия" :))))Предполагам, милионите перки, които ще си ги наблъскат ще се произведат сами в Метавселената?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още