IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският канцлер призова да бъде сложен край на лудостта на енергийните пазари

Карл Нехамер вече подкрепя идеята за европейски таван на енергийните цени

15:38 | 29.08.22 г.
Карл Нехамер по време на визита в Украйна. Снимка: Bloomberg LP
Карл Нехамер по време на визита в Украйна. Снимка: Bloomberg LP

Австрийският канцлер Карл Нехамер подкрепя идея за общоевропейски таван на енергийните цени, за да бъде сложен край на "лудостта" на пазарите, пише Ройтерс. Агенцията припомня, че първоначално австрийското правителство се изказа скептично относно подобно предложение, но продължаващият ръст на цената на газа промени нагласите.

Заради войната в Украйна и намалените доставки от Русия цената на газа в Европа расте непрекъснато от началото на годината. В последните дни след като стана ясно, че "Северен поток 1" ще бъде спрян отново изцяло за няколко дни, на нидерландската борса TTF търговията отново се изнерви и в края на седмицата природният газ доближи цена от 340 евро за мегаватчас. В понеделник (29 август) цената тръгна рязко надолу и  септемврийските контракти са с цена около 295 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 3 месеца Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 3 месеца

"Трябва най-накрая да сложим край на лудостта, обзела енергийните пазари. Можем да го направим единствено чрез общоевропейско решение", отчита австрийският канцлер. Според него енергийните пазари не могат да се регулират сами и призова всички страни от общността да се обединят срещу "експлозията на цените".

"Не можем да оставим (руският президент Владимир) Путин да определя ежедневно цените на европейската електроенергия", допълни още Нехамер.

Австрия е една от страните в ЕС с голяма зависимост от вноса на руски природен газ - преди началото на войната в Украйна около 80% от вноса идваше от Русия. Страната обаче разчита много на възобновяеми източници и водни електроцентрали за производството на електроенергия и все повече австрийци се питат относно връзката на цената на електроенергията и тази на газа.

Нехамер е категоричен, че двете цени трябва да бъдат "отвързани" и електроенергията да е близо до производствените разходи.

Чешкото правителство коментира, че ще инциира извънреден Енергиен съвет възможно най-скоро, на който да бъде обсъдена темата. Чехия е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още