IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" спира изцяло доставките на газ за Engie от 1 септември

Руската компания посочва, че не е получила плащания за доставките през юли

16:54 | 31.08.22 г.
Снимка: "Газпром"
Снимка: "Газпром"

"Газпром" изцяло преустановява доставките на газ за френската Engie от 1 септември, става ясно от съобщение на газовата компания в Telegram. Цитираната причина е, че компанията не е платила направени доставки по съществуващите договори за юли.

По силата на указа на президента Владимир Путин относно реда за плащане на задълженията на чуждестранните купувачи към руските доставчици на природен газ се забранява и по-нататъшната доставка на природен газ, се казва още в съобщението на "Газпром".

Доставките могат да бъдат възстановени при получаване на дължимите суми, уточняват още оттам.

Преди ден стана ясно, че "Газпром" намалява доставките на газ за Engie, като двете компании цитираха "спорове по плащанията". Министърът на енергийния преход на Франция Аниес Пание-Рюнаше коментира, че това е доказателство как Москва използва газа като оръжие.

По-рано днес (31 август) тя каза, че "Газпром" използва казуса с Engie като претекст за допълнително намаление на доставките на газ за Франция. "Готови сме за този сценарий още от пролетта", категорична е Пание-Рюнаше, цитирана от Ройтерс.

От началото на руската инвазия в Украйна Франция намали съществено зависимостта си от руския природен газ и в момента разчита на едва 9% от вноса си на него. Като цяло страната обаче не беше сред тези, които разчитат на "Газпром" и руският газ съставляваше по-малко от 20% от вноса.

В Париж коментират още, че Engie има и други източници на доставка на газ, но без да дадат повече подробности. Преди дни френският президент Еманюел Макрон посети Алжир и една от обсъжданите теми беше доставките на газ за Европа.

Франция може да изкара зимата без руски газ, коментират и от енергийния регулатор в страната. Очакванията са, че страната ще посрещне зимата със 100% нагнетени газохранилища към края на септември или началото на октомври. Към 30 август хранилищата за газ са пълни до малко над 91% от капацитета си, сочат данните на Gas Infrastructure Europe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още