IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie

Двете компании имат "разногласия по някои договори"

12:50 | 30.08.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският енергиен гигант "Газпром" е информирал Engie SA за намаляване на доставките на газ от вторник поради разногласия по някои договори, съобщи френската компания, сигнализирайки за по-нататъшно свиване на енергийните доставки в Европа. 

Съобщението идва след призива в понеделник на френския министър-председател Елизабет Борн към бизнеса да намали потреблението на енергия или да се изправи пред евентуални ограничения тази зима, ако Русия спре доставките на газ като отмъщение за подкрепата на Европа за Украйна, пише Bloomberg.

Много по-висок от обичайния брой прекъсвания в остарелите ядрени реактори на Electricite de France SA също натоварва енергийния пазар, изпращайки цените на газа и електроенергията в Европа до рекордно високи нива.

Правителствата в Европа се стремят да намалят зависимостта си от руската енергия и подготвят планове за ограничения. Те също така харчат десетки милиарди евро, за да защитят частично бизнеса и домакинствата от нарастващите разходи за газ и електричество на фона на нарастващите рискове от рецесия. 

„Както беше обявено по-рано, Engie вече осигури необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и въведе няколко мерки за значително намаляване на всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от "Газпром", се казва в изявление на компанията от вторник. 

Акциите на Engie поскъпват на борсата в Париж с 0,9% към 12:30 българско време.

Тъй като над 90% от капацитета на газовите хранилища във Франция вече са запълнени, страната трябва да има достатъчно гориво, за да се справи със зима със средни температури, каза в понеделник изпълнителният вицепрезидент на Engie Клер Уейсанд. Ситуацията обаче може да стане напрегната при потенциални застудявания, добави тя. 

Газохранилищата в Европейския съюз са запълнени до 79,4% към 27 август при цел от 80% до 1 ноември, според данните на Gas Infrastructure Europe. 

"Газпром" планира да спре доставките по газопровода "Северен поток" за Германия от 31 август за тридневна поддръжка.

Доставките на "Газпром" за Engie вече са намалели "значително" след инвазията в Украйна, като последните месечни доставки са около 1,5 тераватчаса, съобщи още компанията, базирана близо до Париж. За сравнение, общите годишни доставки на групата в Европа възлизат на над 400 тераватчаса. 

Engie води преговори с алжирската Sonatrach като част от стратегията си за диверсификация от руския газ. Тези нови средносрочни и дългосрочни договори със северноафриканската държава няма да започнат тази зима, уточни Уейсанд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, на следущий год будем учится есть пушки и пить газ..Как Рейгана прежде научил нас. Ну сейчас урок повтарим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: geriTo93 абе да ги ожалиш... всичките компании са с рекордни печалби и дивиденти, ама били потърпевши! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
geriTo93
преди 1 година
Винаги частния бизнес е потърпевш- както при Covid, така и при военното положение в Украйна. Необходимо е Европа да мисли стратегически за бъдещето на страните членки и да инвестира в изграждането на терминали за втечнен газ, интерконекторни връзки и въглища, които ще осигурят доставка на газ от различни места на конкурентни цени. Конкуренцията на свободния пазар е единственото средство за понижаване на цените, а не решения като забраняване магазините да поддържат витрините си осветени през ноща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
карикатурата е от 1982г ... https://***.reddit.com/r/europe/comments/ueuii7/1982_political_cartoon_regarding_russian_energy/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още