IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е задължително местният добив в България да свали цената на газа, твърди експерт

Дори не знаем какви залежи от шистов газ имаме, посочва Спартак Керемидчиев

13:06 | 05.09.22 г. 4
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Местният добив в България е сочен като важна част от диверсификацията на енергийните източници и гарантиране на енергийната сигурност. Но не е задължително той да доведе до намаляване на цените, смята проф. Спартак Керемидчиев от Българската академия на науките (БАН).

Пред БНР той коментира потенциала за добив на шистов газ у нас. Според него, в случай че все пак се разреши проучванията и добивът на шистов газ, правото да се разпорежда с добития газ ще бъде на частна фирма концесионер и много вероятно цената ще бъде обвързана с международните пазари. Единственото намаление, което може да бъде очаквано, са разходите за транзит на газа, които реално не са ниски - около 2,50 евро на 100 километра, допълни още Керемедчиев.

Експертът поясни, че заради мораториума за проучвания и добив на шистов газ в момента дори не знаем какви залежи от газ имаме и съдим за тях по предварителни международни проучвания. А те показват, че имаме около 480-500 млрд. куб. метра шистов газ - предостатъчно да задоволи вътрешния пазар за години напред. Потреблението на газ у нас е около 3 млрд. куб. метра годишно, макар че има потенциал да се разшири съществено, защото под 3% от домакинствата в страната са газифицирани.

Според експерта бързо могат да бъдат направени проучвания в Северна България - Етрополе, Нови пазар и около Плевен. Но процедурата по добива предвижда няколко стъпки - регистриране на търговско откритие и даване на концесия, като няма краен срок за издаването на тези разрешителни и това може да продължи години.

Керемедчиев коментира още, че технологиите за фракинг вече се развиват, но рисковете остават и трябва да бъдат взимани предвид особено в Добричко, където находищата са под водния слой и инцидент може да бъде катастрофален. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Ну я из российский Мордор, я не виноват что родился там и съм окъсаняк! Но тьi вериш на наша прапаганда, на октааняци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаЗнаем, знаем. Не сме окъсаняци като теб: https://***.wilderness.org/news/article/truth-about-fracking-and-environment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Един Българин Ну, калега, а вьi техналогия на добив знаете? Не знаете, а как точна унищожава се земя кагда добив есть?? Не знаете. Апорки ета не инфармация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
В Добруджа никакви рискове, а и на останалите места. Щом цената няма да пада защо да унищожаваме уникалната земя и природа, която имаме? Кой ще обещети собствениците? Колко евтино ще ни излезне ако си съсипем и няма храна и вода? Дунавската равнина е най-плодородната земя у нас и особено Добруджа. Не ни трябва газ като енргоносител. Има много други освен вятър и слънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още