IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите находища в турската акватория на Черно море още чакат инвеститори

Руският природен газ може да бъде използван за политически и икономически натиск в България, смята проф. Спартак Керемидчиев

15:56 | 23.08.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През юни 2021 г. Турция съобщи за мащабна находка на природен газ в Черно море. Проучванията са обещаващи, но проектите още търсят инвеститори, стана ясно от коментар на проф. Спартак Керемидчиев от Института за икономически изследвания към БАН пред Bloomberg TV Bulgaria. Той поясни още, че находището е в плитки води и въпреки участието на турската държава в проекта, инвеститорски интерес няма.

Коментарът на експерта е във връзка с проучванията на българското крайбрежие за находища на природен газ и петрол. През 2016 г. консорциум, воден от Total, съобщи за находка на петрол в блока "Хан Аспарух", но без повече подробности в следващите години. Според Керемидчиев това може да се дължи на няколко фактора - запасите да са толкова малки, че да не си заслужават търговската експлоатация или да няма техническа възможност за експлоатацията им.

Проучванията са на дълбочина между 1500 и 2500 метра, коментира още експертът и допълни, че ако запасите да достатъчни и те могат да бъдат добити чрез съществуващите технологии, остава проблемът с намиране на финансиране за реализацията на проекта.

Освен наличието на находище, важно за развитието на тези проекти е и наличието или икономически изгодното изграждане на инфраструктура. "Цената на преноса е един от важните компоненти на цената на газа. Важно е наличието на инфраструктура", каза още икономистът.

Местният добив е сочен като един от начините за гарантиране на енергийната независимост в днешната криза. Керемидчиев е категоричен, че подновяването на доставките на газ от "Газпром" крие рискове за страната. "Руският природен газ може да бъде използван за политически и икономически натиск в България", каза той и посочи, че ако България повторно заложи на руския газ, то това ще бъде промяна в геополитиката.

Целия разговор с проф. Спартак Керемидчиев можете да видите във видеото.

Още коментари можете да видите на сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още