IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се различават сметките за електроенергия за потребителите из Европа?

Британските домакинства са най-силно ударени, а ЕС води битка с растящите разходи за генериране на електроенергия

11:08 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на електроенергията за средното домакинство във Великобритания е поне с 30% по-висока от тази в много европейски страни, а по-голямата зависимост на страната от природен газ за генериране на енергия удря потребителите сериозно.

Европа изживява енергийна криза на целия континент, причинена от по-слабите потоци на петрол и газ от Русия, но прякото влияние за домакинствата се различава сериозно в зависимост от енергийния микс на страната, посочва Financial Times, цитирайки нидерландската консултантска компания Energy Prices.

Нивата на държавна подкрепа, механизмите на ценообразуване и данъчното облагане също са важни фактори, а страни като Франция ограничиха ръста, с който цените на тока могат да се вдигат. Европейският съюз (ЕС) предложи таван на цените на руския газ и данък върху енергийните компании, за да защити домакинствата и бизнесите, а много европейски държави обявиха собствени мерки, например намаляване на данъците.

„Инвазията на Русия в Украйна измести енергийната ос. Не може да има нещо по-различно от държавна намеса“, казва Сумит Бос, основател на групата, подкрепяща мерки за нисковъглеродни емисии Net Zero.

Очаква се обаче цената на електроенергията все пак да се повиши из Европа тази зима, тъй като високите цени на газа продължават да се прокрадват през енергийния пазар, а доставките от други източници намаляват заради проблеми като казуси с поддръжката на френските ядрени централи и сухото време, което засяга водната енергия. Цени на електроенергията Цени на електроенергията

Великобритания генерира около 40% от електричеството си от изгарянето на природен газ, след като се придвижи по-бързо от други страни, за да намали зависимостта си от въглища.

Макар че това помогна на страната да намали вредните емисии – въглищата генерират около два пъти повече въглероден диоксид спрямо газа, когато бъдат изгаряни – това остави Великобритания по-изложена на растящите цени на газа, след като Русия намали доставките като ответна реакция на западните санкции, наложени, след като нахлу в Украйна.

Цената на тока за британските домакинства са с около 30% по-високи от тези в следващата държава с най-висока цена – Италия. Това отчасти се дължи на различните налози, които британското правителство добавя към сметките в подкрепа на възобновяемата енергия и по-бедните домакинства. Великобритания заяви, че има по-слаба експозиция на намалените доставки на руски газ, тъй като няма директни тръбопроводи, свързващи я с Русия, но не може да избегне напълно увеличението в цените на едро.

Данните, представени за всяка страна, са средно претеглени, които отразяват местното предлагане на електроенергия. Някои домакинства във Великобритания и Европа наскоро подписаха нови договори за енергоизточници, а други продължават да плащат цени според предишни договори за доставка. В резултат на това има вероятност новите договори да се по-скъпи от средните цени, показани в графиката. Цени на газа Цени на газа

Във Великобритания т.нар. таван на цената, който управлява по-голямата част от сметките за електроенергия на домакинствата трябва да се повиши с около 80% през октомври, но новият министър-председател Лиз Тръс възнамерява да въведе замразяване на цената, което ще ограничи сметката на средните домакинства до около 2500 паунда годишно.

Очаква се по-високите цени на едро да доведат до по-високи сметки за домакинствата в някои европейски страни тази година.

По отношение цената на газа домакинствата в Нидерландия плащат най-високите разходи, следвани от Германия. И двете държави разчитат силно на руски доставки. Нидерландия до голяма степен затвори газовото поле Грьонинген, който преди бе най-голямото в Европа, тъй като изчерпването му предизвикваше земетресения в града. Държавни разходи в защита на бизнес и домакинства Държавни разходи в защита на бизнес и домакинства

Великобритания е на трето място по най-скъпи цени на газа, въпреки че цената в търговията на едро е по-ниска от европейския бенчмарк през по-голямата част от лятото, основно в резултат на по-големия капацитет за внос на втечнен природен газ от Великобритания и местното производство в Северно море.

Унгария има най-ниските цени на газ за домакинствата, и то с голям марж. Въпреки критиките от други страни членки за отношенията му с Москва, премиерът Виктор Орбан договори няколко сделки с Русия, за да си гарантира евтини доставки на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още