IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Велков: Инвеститор за "Топлофикация - София" няма да се намери бързо и лесно

Концепцията, която се предлага, е да се даде възможност години напред дружеството методично да постигне някаква възвращаемост, посочи той

10:22 | 13.09.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма да се намери бързо и лесно инвеститор за "Топлофикация - София". Тази прогноза пред БНР направи Иван Велков, член на управителния съвет на БСК, който има дългогодишен опит като консултант и мениджър в международни и български компании във връзка с инвестиционни проекти и е бивш заместник-председател на Столичния общински съвет.

Той не се съгласи с коментарите, че поредното търсене на инвеститор за задлъжнялото дружество е прах в очите. „Процеси по преструктуриране на закъсали предприятия са и част от визитката на новия министър на енергетиката (Росен Христов - бел. ред.)", напомни Велков.

Той потвърди, че „в България, за добро или за лошо, администрирането на процеси, свързани с местните власти, винаги става през някой министър“.

„Защо пък да не му дадем този горещ картоф“, риторично попита експертът, който смята, че сега чисто пазарно дружеството не успява да се пребори за интереса на крайните потребители в нормална, конкурентна среда.

"Чисто пазарно това дружество не успява да се пребори за интереса на крайните потребители в нормална, конкурентна среда. Темпът, с който се присъединяват нови сгради и нови клиенти отстъпва в пъти на ръста на столицата", коментира Велков.

Той е на мнение, че един инвеститор по-скоро би се загрижил за модернизирането и осъвременяването на управлението на това дружество и най-вече за разпределителната мрежа.

„Загубите по трасето са несъизмерими с това, което е практика в световни и европейски дружества. Концепцията, която се предлага, е да се даде възможност години напред да се управлява дружеството и бавно, методично да постигне някаква възвращаемост“, уточни Иван Велков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pnk
преди 1 година
Инвеститор? Има ли търсене на такъв? Кой го търси? Какво се очаква от него? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още