IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания отчита сериозен ръст в инсталирането на соларни покривни панели

Потреблението на соларна енергия в частните имоти нараства от началото на годината със 102%, изчислява индустриалната група UNEF

16:04 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инсталирането на соларни панели върху покривите на жилищните сектори в Испания нараства с бързи темпове от началото на годината на фона на рязкото покачване на разходите на други форми за генериране на енергия, съобщава Bloomberg.

Темпът на инсталиране на нови покривни фотоволтаици нараства десеткратно през тази година, изтъква испанският министър на околната среда Тереза Рибера в интервю за местния телевизионен оператор TV3. В сравнение с 2018 г. страната отбелязва ръст от 410%, посочва Рибера, която отговаря и енергийната политика на Испания.

Европа се сблъсква с безпрецедентна енергийна криза, тъй като ограниченията на Русия върху доставките на природен газ тласкат нагоре цените на електроенергията до рекордно високи нива. Това увеличава усилията на Испания за преход към слънчева енергия, която позволява на потребителите да понижат зависимостта си спрямо традиционните форми на производство на електроенергия.

Благоприятните регулации и пазар подкрепят ускоряването на темпа на инсталиране на нови соларни мощности, като личното потребление на този тип енергия в частните имоти нараства със 102% през 2021 г., изчислява местната индустриална група UNEF.

Правителството е готово да разгледа опцията за инсталиране на соларни панели и по покривите на обществените сгради, изтъква още Рибера.

„Важно е да се възползваме от нашите покриви и от слънчевите часове, което може да ни позволи значително да намалим търсенето на електроенергийната мрежа“, добавя тя.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителната власт в Европейския съюз (ЕС), изчислява, че блокът може да намали потреблението на газ с още 2,5 млрд. куб. м годишно чрез инсталиране на допълнителни 15 тераватчаса соларни мощности, инсталирани върху покривите на сградите, през 2022 г.

BloombergNEF изчислява, че това се равнява на 12-15 гигавата, в зависимост от локацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още