IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще запази две ядрени централи до април 2023 г., за да подсигури мрежата

Проблемите с ядрените мощности във Франция са една от основните причини зад решението на германското правителство

21:45 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще запази активни две от своите ядрени електроцентрали като резерв до април, за да се подсигури за евентуално прекъсване на електрозахранването през зимата, съобщава Bloomberg.

Съоръженията Isar-2 и Neckarwestheim, собственост съответно на EON SE и EnBW AG, ще бъдат запазени като резерв до 15 април 2023 г., като до края на тази година ще бъде решено дали техният експлоатационен живот ще се удължи заради проблемите с ядрения сектор в съседна Франция, заяви икономическият министър на Германия Роберт Хабек пред журналисти в Берлин.

Правителството беше подложено на силен натиск да отложи окончателното спиране на централите, след като инвазията на Русия в Украйна предизвика драматичен скок в цените на енергията.

Германия планира да вземе окончателно решение за експлоатацията на Isar-2 и Neckarwestheim до декември. То ще се основава на данни от стрес тест на мрежата, който взема предвид наличността на внос на ядрена енергия от Франция, чиято надеждност е по-лоша от очакваното, изтъква Хабек.

Цените на електроенергията в Германия за следващата година паднаха след коментарите, че най-голямата икономика в Европа и четвърта по размер в света ще реши да запази тези централи. Цените се понижиха с 1,5% до 470 евро за мегаватчас.

Хабек подчерта проблемите при ядрените съоръжения в съседна Франция – която обикновено е износител на енергия – като една от причините Германия да бъде принудена да поддържа реакторите си работещи, за да се справи с потенциалния недостиг на енергия в южната част на страната.

Ядрената енергия представлява 6% от производството на електроенергия в Германия през първото тримесечие, в сравнение с 30-процентния дял на въглищата и 13% за природния газ. Около 50% идват от възобновяеми източници, включително соларна енергия и вятър.

И двете ядрени централи вероятно ще се нуждаят от кратко спиране, за да се подготвят за удължаване на експлоатационния си живот. Isar-2 може да работи до началото на март и ще бъде подложена на подготовка следващия месец, докато Neckarwestheim-2 може да остане в експлоатация до средата на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още