IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведското разузнаване разследва саботаж във връзка със „Северен поток“

Германските военноморски сили също изпращат кораби на място, съобщиха от Берлин

20:42 | 28.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведската разузнавателна служба обяви в сряда, че започва разследване за „сериозен саботаж“ след експлозиите от понеделник, за които се предполага, че са причината за течовете от газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море. Това предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Оттам заявиха, че може да става дума за сериозно престъпление, което отчасти да е срещу интересите на Швеция, и не изключват участие на чужда сила.

Трите теча от газопроводите са в международни води, но два от тях са изключителната икономическа зона на Дания, а един - в тази на Швеция.

Германия също изпрати военноморски кораби да помогнат в разследването на инцидентите, съобщи министерството на отбраната в страната, цитирано от Bloomberg. Оттам допълват, че „предполагаемият“ саботаж подчертава уязвимостта на ключовата инфраструктура.

„Обстоятелствата на това притеснително събитие трябва да бързо да бъдат изяснени и тези, които са отговорни, да бъдат идентифицирани“, заяви министърът на отбраната Кристине Ламбрехт. По думите ѝ тя вече е разговаряла със своя датски колега.

„Съгласихме се да споделяме информация и нашите военноморски сили ще дадат експертизата си за разследването“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС разбира се, както показаха терористите свалили малайзийския самолет, те са същите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Не мога да повярвам - нима ЕС се осмелява да реагира? А ще имат ли кyраж да посочат терористите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още