IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Течовете от "Северен поток" могат да се окажат климатично бедствие

Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентите

20:02 | 28.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Течовете от "Северен поток" могат да се окажат "безпрецедентна" заплаха за околната среда, коментират еколози, цитирани от Bloomberg. Учените тепърва ще определят какви количества метан изтичат при този инцидент, но опасенията са, че това може да се окаже сериозен проблем за околната среда.

Метанът е сред най-разрушителните за атмосферата газове. Той е по-опасен от въглеродния диоксид, но има по-бърз период на разпад. Тон метан причинява 80% повече щети върху околната среда от въглеродния диоксид и потенциалните проблеми около тези течове са притеснителни, коментира Дейвид МакКайб, учен от екологичната неправителствена организация Clean Air Task Force, цитиран от Bloomberg.

Досега сателитни изображения са показвали изтичане на метан от газопроводи на сушата или от мините. Теч под водата обаче досега не е засичан в такива размери и е предизвикателство за учените да оценят как ще се отрази това на атмосферата.

Има още множество неясноти около тези течове - колко газ е имало в тръбите в този момент, каква е била температурата и налягането, дори и колко големи са дупките на тръбите. Част от газа вероятно ще се разпространи под водата, но това зависи много от дълбочината, на която се намират тръбите, както и от наситеността на микробиологичния живот.

На базата на публично известни факти учени представиха в социалните медии своите изчисления какъв е ефектът. Според Андрю Бакстър, директор във Фонда за защита на околната среда (EDF), при инцидентът са емитирани 115 хил. тона метан, или еквивалента на 9,6 млн. тона въглероден диоксид. Ефектът върху околната среда е съизмерим с годишните емисии от 2 млн. автомобила.

Ако тези сметки се окажат верни, това ще бъде най-мащабното изтичане на метан в историята. Досега "рекордът" се държеше от газохранилище край Лос Анджелис през 2015 година. Тогава за няколко месеца в атмосферата изтекоха към 97,1 хил. тона метан.

През 2021 година по време на климатичната конференция в Глазгоу беше обърнато специално внимание на ролята на метана за проблемите в климата. Тогава повече от 100 държави подписаха споразумение за значително намаляване на метановите емисии през следващите години. Европейската комисия пък подготвя изисквания към компаниите за регулярни проверки за течове, припомня още Bloomberg.

Метанът няма мирис и цвят и изтичането му понякога се засича трудно.

На този етап няма потвърждение какво е причинило взривовете, разрушило три тръби на проекта "Северен поток". Газопроводите в момента не се използват, но са пълни с природен газ. Опасенията в Европа, че става дума за саботаж се засилват все повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Въглеродният двуокис причинявал щети на околната среда? И това го казва учен?Много деградира това понятие явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още