IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на природен газ се стабилизират през юли

Половината от произведената електроенергия в страната е била изнесена

13:25 | 29.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките на природен газ се стабилизират през юли, прекъсвайки тенденцията на постоянен спад, започнала от края на април, когато "Газпром" спря изпълнението на договора с "Булгаргаз". Данните на Националния статистически институт (НСИ) за динамиката при добива и доставките на енергийните ресурси показва, че през летния месец в страната са доставени 189 млн. куб. метра газ, което е ръст от 5% спрямо юни.

На годишна база доставките намаляват с 27 на сто.

Местният добив на природен газ се свива до нищожните 1 млн. куб. метра през юли, сочат още статистическите данни. От тях е видно, че това намаление е от 50% на годишна база.

От публикацията на НСИ е видно още, че при всички останали наблюдавани енергийни ресурси има ръст на производството. При добива на твърди горива (въглища) ръстът е от почти 34% на годишна база и от 16% на месечна. През юли в страната са добити 2,76 млн. тона твърди горива.

Доставките на твърди горива също растат - с малко над 34% на годишна база и с 14% на месечна, до 2,761 млн. тона. Разликата идва от вноса на въглища през месеца.

През юли в страната са произведени 4,2 тераватчаса електроенергия. Основната част от ръста на добива на твърди горива се дължи именно на увеличеното производство на ток в последните месеци. През юли ръстът е от 4,2% на месечна база и от почти 10% на годишна база.

Половината от произведената електроенергия е реализирана в страната, сочат още данните на НСИ. През последните месеци българските производители се възползват активно от енергийната криза в Европа и изнасят активно своята продукция. Спрямо миналия юли доставките на електроенергия в страната са с 4,8% по-малко. Спрямо юни обаче се повишават с малко над 8 на сто.

Данните на НСИ показват и съществено увеличение на производството на течни горива през юли - с 54% на годишна база до 325 хил. тона за дизеловото гориво и с 34% до 162 хил. тона за безоловния бензин.

Основната част от произведените бензини са били предназначени за износ - в страната са реализирани едва 36 хил. тона, което е спад от 28% на годишна база. При дизеловото гориво доставките в страната намаляват с 14,3% до 215 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
1милиард куб.м. газ потича днес по тръбите за България. Какво по-добро начало за стабилизиране на енергийната криза? В очакване сме на решенията за цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още