IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа стои зад покачването на цените на енергията в САЩ

Отварянето на американския пазар на газ към геополитическите ефекти води до покачване на цените

15:40 | 02.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското производство на петрол остава с около милиона барела на ден под месечния рекорд, отчетен малко преди появата на коронавируса и последвалия спад на добива – през ноември 2019 г., когато месечният темп достигна 13 млн. барела.

Текущият добив на петрол в САЩ е 12,1 млн. барела на ден, докато средния годишен темп досега е 11,9 млн. барела. Въпреки икономическите проблеми този темп е напът да се превърне във втория най-бърз след отчетения през 2019 г., съобщава Oilprice.

Производството на природен газ претърпя подобен спад заради COVID-19, но след това се възстанови до предпандемичните нива.

Месечното производство на природен газ в САЩ достигна исторически връх от 3,008 трлн. куб. фута (84 млрд. куб. м) през декември 2019 г. Впоследствие то падна под 2,7 трлн. куб. фута (76,6 млрд. куб. м), тъй като пандемията започна да оказва влияние върху пазарите. Впоследствие добивът се възстанови напълно.

Предишният рекорд за производство на природен газ през декември 2019 г. беше по същество обвързан с декември 2021 г., но средното месечно производство тази година засенчва всички останали години. Всъщност средното месечно производство за 2021 г. от 2,85 трлн. куб. фута надмина предишния рекорд от 2019 г. от 2,82 трлн. куб. фута. Въпреки това средната месечна стойност през първата половина на 2022 г. успя да достигне 2,89 трлн. куб. фута.

Защо при високия добив на газ се очаква сметките за отопление да нараснат?

Това е така, защото търсенето на природен газ също отчита рекордно високо ниво. Според статистическия преглед на BP за 2022 г. глобалното търсене на природен газ за миналата година достигна нов исторически връх, надминавайки предишния рекорд, поставен през 2019 г. с 3,3%.

Търсенето се увеличи основно поради преминаването на въглищните електроцентрали към природен газ. Но друг фактор през последното десетилетие промени динамиката на пазарите на природен газ в САЩ.

В миналото нещата, които се случват в глобален план, нямат такова влияние върху вътрешния американски пазар на газ. Американците консумират това, което произвеждат с ограничен внос. Тъй като пазарът на САЩ е по същество изолиран от останалия свят по това време, може да възникнат големи ценови размествания. Цените на природния газ в Япония и Европа често се случва да са няколко пъти по-високи от тези в САЩ.

Но тъй като производството на природен газ в САЩ се увеличава, компаниите започнаха да изграждат терминали за втечнен природен газ (LNG). През последното десетилетие САЩ станаха най-бързо развиващият се износител на LNG в света и са напът да станат най-големият износител на LNG в света тази година.

Последствията са, че световният пазар на LNG сега влияе върху цените на природния газ в САЩ. И този пазар беше преобърнат от нуждите на Европа. Русия е основен доставчик на природен газ за Европа, но износът ѝ за региона се срина в резултат на инвазията в Украйна.

Поради това Европа се опитва да подсигури доставките на природен газ преди зимата. Американските компании изнасят огромни количества LNG за Европа и това оказва влияние върху цените в САЩ по начин, който няма аналог в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 12
julian12
преди 1 година
ПЛандемията и нагласената война им пречи. Също така им пречи и 10 години дето държаха лихвите ниски и раздаваха пари като за последно, и като капак зелена енергия... Айде няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
mikimaus
преди 1 година
На зло куче, зъл прът - така казва българският народ.В кореком и на показния ще внасят инфлация за 1 май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още