IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия даде шанс на САЩ за значителни ПЧИ в индустриалния сектор

Надеждните местни източници на природен газ дават на Америка предимство по отношение привличането на чужди инвестиции

22:53 | 04.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската тежка индустрия преживя няколко мрачни месеца. Космическите цени на енергията и недостигът на гориво, предизвикани от руската инвазия в Украйна, оставиха близо 10 процента от производството на стомана и половината от това на първичен алуминий да бездейства. Производството на торове наскоро се върна към използване на половината си капацитет и групи като норвежката Yara предупреждават, че намаленото производство ще доведе до недостиг на храна, пише редакторката за американската индустрия на Financial Times Брук Мастърс.

Кризата с горивата изглежда отслабва. Но предизвиканите от нея ограничения ще тежат на европейските корпоративни решения години наред. Въпреки че компаниите инвестират в зелена енергия и подобряват енергийната ефективност, някои също преосмислят своя географски отпечатък.

BASF, германският производител на химикали, заяви наскоро, че планира да свие дейността си „за постоянно“ в Европа, тъй като отвори нов завод в Китай. Опаковъчните групи Smurfit Kappa и DS Smith внасят хартия от Северна Америка.

Сега САЩ имат рядката възможност да ухажват европейски мултинационални компании във време, когато веригите за доставки вече са в процес на промени. Свързаните с пандемията недостици, съчетани с усилията за намаляване на въглеродните емисии, карат корпоративните ръководители да преразгледат ролята на далечните доставчици в юрисдикции с ниски разходи. Нарастващото напрежение между Китай и Запада също променя аритметиката – преките германски инвестиции в Китай намаляха по време на Covid и не се възстановиха.

Докато компаниите решават кои заводи да модернизират и кога е разумно да започнат отначало някъде другаде, разходите за енергия очевидно ще играят роля. И тук САЩ имат решаващо предимство пред Европа: доставките на природен газ са местни, надеждни и трайно по-евтини, въпреки че разликата в цените се колебае много.

Вземете Shell, която взе решение през 2016 г. да построи нефтохимически завод на стойност 6 млрд. долара близо до Питсбърг, Пенсилвания, отчасти защото беше близо до източници на природен газ. Енергийната група със седалище в Обединеното кралство току-що завърши строителството и очаква да започне да произвежда пластмаси там до края на годината.

Напускащият главен изпълнителен директор Бен ван Берден описа проекта като част от „пренасочване към Америките, което изглежда ще бъде с по-голямо структурно предимство, със сигурност сега и може би след няколко години“.

Подобно на много други европейски компании Shell избра производствена площадка, която е близо до потенциални клиенти от САЩ. Но други компании, които инвестираха в местно производство за американци, откриха, че САЩ могат да бъдат добра база за износ. Когато през 90-те години Mercedes откри завод до Тускалуза, Алабама, тя искаше да навлезе на американския пазар. Сега, пет пъти по-голямо, съоръжението произвежда всички големи SUV на немската компания, като две трети се изнасят. Това ранно решение продължава да резонира. Mercedes наскоро избра да произвежда своите електрически SUV на същото място, отваряйки местна фабрика за батерии за тях.

Иронично е, че енергетиката сега е притегателна сила за компаниите, обмислящи експанзия в САЩ. През 70-те и 80-те години нарастващите разходи за енергия спомогнаха за упадъка на американското производство на стомана. Но шистовата революция промени динамиката, а нахлуването на Русия в Украйна беше сигнал за събуждане относно надеждността на доставките.

„След 20 години този растеж може да спре“, казва Стивън Шорк, енергиен анализатор. „Но това, което знаем, е, че природният газ в САЩ е най-евтиният в света и ще остане такъв за известно време.“

Тъй като компаниите намаляват своите въглеродни отпечатъци, цените на изкопаемите горива би трябвало да станат по-малко важни. Но САЩ се стремят да разширят своето енергийно предимство с наскоро приетия Закон за намаляване на инфлацията. Ентусиастите вярват, че американската вятърна и слънчева енергия, както и зеленият водород, който се генерира с възобновяема енергия, са на път да станат сред най-евтините в света. „Приходната им агенция увеличава стратегическите предимства, които САЩ вече притежават и позволява на индустрията да се превърне в доминиращ доставчик на енергия за нисковъглеродната икономика“, пишат анализатори от Credit Suisse.

Колкото и да са важни, цените на енергията не са от решаващо значение за инвестиционните решения. Европейските корпоративни ръководители също така искат стабилна политика и квалифицирана работна ръка.

Американските културни войни за всичко - от аборти, през расова диверсификация при наемането на работа, до ваксини - са болезнени за навигация от външни лица, а американският пазар на труда остава затегнат, изострян от политическата парализа около имиграционната политика. Някои ръководители се страхуват и че нарастващият партизански конфликт относно екологичните инвестиции ще създаде проблеми за компаниите от ЕС, които трябва да се съобразяват с разпоредбите на Брюксел, свързани с климатичните промени.

Руснаците дадоха шанс на САЩ да спечелят значителни преки чуждестранни инвестиции в индустриалния си сектор - освен ако политиците не пропуснат възможността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
onezero007
преди 1 година
Точно така си е - ФАЩ съсипаха европа като я накараха доброзорно да се откаже от евтината руска енергия и суровини, сега пък им прибират заводите, скоро в гей съюза ще произвеждат само зеле, моркови и тоалетна хаертия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още