IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия проучва продажбата на рафинерията на "Лукойл" на о. Сицилия

Работата на съоръжението е заплашена от петролното ембарго, което ще влезе в сила от началото на декември

10:04 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианското правителство ще направи внимателен анализ на възможността за продажба на рафинерията на "Лукойл" на о. Сицилия, съобщи министърът на индустрията Алдо Урсо, цитиран от Ройтерс. Целта е да бъдат запазени работните места и капацитетът за производство на горива в страната.

Рафинерията на руския петролен гигант осигурява към 20% от горивата в Италлия. В компанията работят повече от 1000 души, а о. Сицилия е един от най-бедните региони в Италия. Производството на горива е заплашено от ембаргото на руския петрол, което ще влезе в сила в началото на декември.

България също преработва руски петрол в своята рафинерия в Бургас, но страната ни получи дерогация от европейския регламент, тъй като не може бързо да настрои производството на горива с алтернативен петрол. В момента спорен е въпросът дали "Лукойл Нефтохим" ще може да изнася преработената продукция, която също попада под санкциите на ЕС. Формално забраната касае горивата, получени от вноса на тръбен руски петрол, а България получава суровината през морски терминал. Брюксел обаче ограничава всички останали държави с дерогация за вноса на петрол и едва ли София ще може да използва тази "вратичка" в правилата. 

Ройтерс напомня, че "Лукойл" води преговори с инвестиционната платформа Crossbridge Energy Partners за продажбата на своята италианска рафинерия. Според публикация на Financial Times от края на миналата седмица обаче преговорите между двете страни са пропаднали, което поставя под натиск италианските власти. Източници на Ройтерс твърдят, че интерес към активите има и енергийната група Equinor. От норвежката компания обаче отказват да коментират тази информация.

Урсо посочва още, че очаква "Лукойл" или да продължат да работят в Сицилия, или да продадат бизнеса си на италиански или чужд инвеститор. При това положение водещо за властите ще бъде непрекъсването на работния процес и запазването на работните места, допълни още министърът пред местното Radio 24.

Според италианското законодателство властите в страната имат специални правомощия при сделки в индустрии и компании, смятани за стратегически важни за икономиката. Предишният премиер Марио Драги се възползва от тези правила, за да постави условия по десетки сделки в последните месеци. Сега министърът на индустрията намекна, че новият премиер Джорджа Мелони смята да прави същото, посочва Ройтерс.

Не е много ясно дали и с италианското правителство зад себе си "Лукойл" ще успее да продаде своята рафинерия. Преди месец например правителството издаде гаранции към банки, за да може компанията да получи кредит, с който да закупи петрол с източник различен от Русия. Но кредиторите все още не са отблокирали фондовете, за да може да се извърши тази трансакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още