IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s очаква електроенергията в Европа да остане скъпа

Проблемите с ядрените централи на Франция, сушата и липсата на газ ще бъдат проблем за енергийния сектор в следносрочен план

21:30 | 16.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на електроенергията в Европа ще остане висока в средносрочен план, сочи прогноза на Moody`s. Причината са проблемите в ядрените централи на Франция, ниските нива на реките заради сушата и рискът от газови досавки, пише Ройтерс.

"Очакваме рекордните цени на електроенергията да се запазят, дори и на фона на намаленото потребление от индустрията, което се наблюдава през тази и се очаква да продължи през следващата година. Бизнесът в много държави започна да свива активността си именно заради високите енергийни цени и мерките за спестяване", посочват експертите.

Топлото време през лятото ограничи производството от водните електроцентрали и повиши търсенето на гъвкавите газови турбини, които в момента се конкурират с въглищните мощности по отношение на ценатана произведената продукция.

Във вторник (15 ноември) цената на електроенергията в Германия, която е индикатор за анализаторите за случващото се на енергийните борси в Европа, достигна до 329 евро за мегаватчас, сочат данните на Refinitiv Eikon. Това е съществено намаление спрямо рекордите през август от над 1000 евро за мегаватчас, но е и четири пъти над нивото от миналата година - 87 евро за мегаватчас, коментира Ройтес.  

Заради проблемите с ядрените си централи Франция се превърна в нетен вносител на електроенергия, след като 20 години беше основен износител в Европа. Това положение вероятно ще се задържи и през 2023 г. Заради ограничените доставки на природен газ под натиск е целият европейски енергиен пазар.

Франция и Германия отговарят за около две трети от енергийното потребление на общия пазар в Западна Европа.

Южната част на Европа в момента изглежда по-добре позиционирана по отношение на доставките на природен газ заради повечето терминали, разположени в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Рентабилността на пазара няма да се запази дългосрочно. Изграждането на терминали е приоритет в момента и това е много възвръщаема инвестиция. Според мен цените на природния газ ще продължат да падат, това все пак е временен колапс. Няма и място за притеснение, природния газ е най-добрия енергоизточник и много скоро ще оставим кризата в миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: При мен все още има ток на държавно-регулирана цена, но ми се губят енергийните анализи на колегата Zelka007. Той сподели, че е изцяло на фотоволтаични панели, а тези дни в София е мрачно, та дали заради това не пише? Изобщо, коментарите по енергийни теми тук доста загубиха обаянието си и ентусиазма на традиционните коментатори през последния месец, в сравнение с летния период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Русия може да ви продава ток - по 8 рубли на киловат. Помолете се на Вова Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още