fallback

Руските ракетни удари в Украйна отново повдигат въпроса за ядрената безопасност

При нов масов удар Украйна може и да не успее да възстанови енергийната мрежа

15:57 | 17.11.22 г. 1

При последния руски ракетен обстрел в Украйна за 9 часа напълно е била откъсната от енергийната мрежа Хмелницката АЕЦ, съобщава Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Това е довело до аварийното включване на дизеловите генератори, за да бъдат охлаждани двата блока на централата. Към момента захранването е възстановено, а реакторите са в "студен режим".

Прекъснат е бил и един от електропроводите на АЕЦ "Ровно", което е довело до автоматичното изключване на един от четирите енергоблока в централата.

От МААЕ отбелязват интересен детайл - ударите се случват само ден, след като са обявили, че планират мисии на двете централи. Те са по искане на украинските власти. Инспекции ще има още и в Южноукраинската АЕЦ, която има три реактора, както и в Чернобилската АЕЦ.

В Украйна има 4 действащи ядрени централи с 15 реактора и Чернобилската АЕЦ, част от която е консервирана след инцидента през 1986 година. Те са ключов източник на електроенергия за Украйна особено сега през зимата и на фона на военните действия на територията на страната.

Източник: Bloomberg

От 10 октомври насам Русия обстрелва методично обектите на енергийната инфраструктура на Украйна, което води до режим на тока за домакинствата. Това обаче крие и много сериозни рискове за ядрената безопасност, отбелязва в комюникето си МААЕ. Дори и изключени ядрените реактори имат нужда от охлаждане и прекъсването на електрозахранването е извънредна ситуация за централите.

От организацията припомнят, че многократно в подобна ситуация се оказва Запорожката АЕЦ, която този път не пострада от обстрела на руските ракети.

Украйна постави ядрената безопасност на първо място в своето предложение за мирни преговори с Русия по време на срещата на Г-20 в Индонезия. 

Украйна е предупредила своите западни партньори, че при следващи масивни обстрели на енергийната инфраструктура може и да не успее да възстанови мрежата толкова бързо, разказва Politico, позовавайки се на свои източници. В страната вече няма достатъчно резервни части, за да се извършват спешните ремонти след трите координирани руски обстрела над обектите на критичната инфраструктура.

В началото на месеца украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на среща с комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон за спешната нужда от оборудване, а някои европейски държави изпратиха генератори, за да подпомогнат със захранването на други критични обекти в Украйна.

"Нуждата от части е толкова голяма, че нямаме на склад нужните количества", коментира тогава Симсон и обеща, че ще търси европейско решение на проблема.

Енергийната компания на Украйна "Укренерго" предупреди, че възстановяването на щетите от 15 ноември се затруднява и от влошаването на времето. Температурите в много части от страната вече паднаха под 0°С, а в столицата Киев заваля и първият сняг. В повечето украински градове има и планови изключвания на електрозахранването, за да бъде защитена мрежата от претоварване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 17.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още