IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF тегли заем от Credit Agricole за поддръжка на своите ядрени електроцентрали

Междувременно мрежовият оператор RTE предупреди, че съществува по-висок риск от първоначално очакваното за енергийните доставки във Франция през януари

19:30 | 18.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Électricité de France (EDF) подписа сделка с Credit Agricole за осигуряване на кредит в размер на 1 млрд. евро, като средствата ще помогнат на френската държавна енергийна компания да поддържа работата в своите ядрени електроцентрали във Франция, съобщава Ройтерс.

Заемът е част от основната програма на EDF за подобряване на сигурността и удължаване на експлоатационния живот на ядрените реактори след обичайните 40 години.

Сделката е първата, в която средствата ще бъдат изцяло предназначени за инвестиции в ядрените дейности на EDF, посочват двете компании.

Междувременно френският мрежови оператор RTE предупреди, че съществува по-висок риск от първоначално очакваното за енергийните доставки в страната през януари на фона на понижената прогноза за производството на ядрените мощности.

Количеството произведена ядрена енергия се очаква да бъде около 40 гигавата в началото на 2023 г., което е с 3 до 4 гигавата по-малко спрямо предходната прогноза, представена през септември, изтъква RTE, цитирана от Ройтерс.

Съществува малък риск през ноември за електроснабдяването във Франция и умерен риск в началото на декември, тъй като намаленото търсене и прогнозата за по-ниски производствени нива на ядрена енергия до голяма степен се компенсират взаимно.

Потреблението на електроенергия във Франция се очаква да бъде с 5% до 7% по-ниско през зимата, главно поради по-слабото търсене от местната индустрия. Прогнозираният спад на потреблението обаче няма да може да компенсира по-ниското производство на електроенергия от атомни мощности към средата на зимата, обясняват експертите от RTE, след като представиха ревизираната си прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Аспарухе бе, произведената енергия не се измерва в гигавати бе.Гигават е мярка за мощност, разберете го тва най-после ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ефффтин ядрен ток ... Нема ли субсидийки , нема да ги има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още