IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF бави рестарта на три ядрени реактора на фона на първия зимен тест за системата

Великобритания изпита първите проблеми - ниски температури, слаб вятър и вечерен пик на потреблението

15:33 | 23.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френската компания EDF ще забави с още няколко дни рестарта на три ядрени реактора, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.  Стартът им се отлага за първите десет дни на декември.

Това забавяне добавя ново напрежение в енергийната система на Европа на фона на намалените газови доставки от Русия, които доведоха и до рекордните цени на електроенергията. Заради намаленото производство от ядрения сектор Франция от износител се превръща във вносител на електроенергия.

Преди ден, на 22 ноември, системата беше подложена и на първия си стрес тест - температурите във Великобритания паднаха, а вятърът отстлабна и това намали производството на електроенергия точно по време на вечерния пик на потреблението. Системният оператор на страната беше готов с механизма си да компенсира потребители, които доброволно се откажат от потребление точно в този момент.

В крайна сметка първата зимна криза за Великобритания беше преодоляна с помощта на внос на електроенергия от континента. Предупреждението за намаляване на потреблението, което се задейства автоматично при проблеми с доставката на електроенергия, беше отменено малко по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още