IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" е пред продажбата на рафинерията си в Сицилия

Плановете на италианското правителство да поеме контрол над съоръжението са насърчили преговорите с купувача

11:00 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската "Лукойл" е намерил купувач за рафинерията си в Сицилия в лицето на американския инвестиционен фонд Crossbridge, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях сделката е за малко под 1,5 млрд. евро и ще бъде сключена с посредничеството на швейцарския търговец на горива Vitol.

Споразумението между двете компании все още не е подписано и може да има промени, допълват обаче източниците на агенцията.

Рафинерията на "Лукойл" на о. Сицилия е петата по големина в Италия и в нея работят над 1000 души. Компанията преработва основно руски петрол, а след петролното ембарго на ЕС не може да си осигури достатъчно суровина.

Преди седмица италианското правителство изготви схема, по силата на която в случай на необходимост ще поеме контрола над рафинерията и ще защити работните места в един от най-бедните италиански райони. Според източниците на Ройтерс именно този план е ускорил преговорите между "Лукойл" и Crossbridge.

Заради високите цени на горивата приходите на руската рафинерия ще се се утроят през тази година, пише още Ройтерс. Очакванията са, че ще надминат 10 млрд. евро.

Всяка сделка за продажбата на съоръжението подлежи на одобрение на италианското правителство, което има "златна акция" в компанията.Тя дава възможност на Рим да блокира трансакцията, ако прецени, че тя не е изгодна за страната, нарушава стратегическите доставки или застрашава работните места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още