IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Русия намали с 80% доставките си на газ за ЕС

През 2022 година ЕС ще внесе 130 млрд. куб. метра втечнен газ, изчисли председателят на ЕК

17:36 | 12.12.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От септември 2021 година до септември 2022 година Русия е намалила с 80% доставките си на природен газ за Европа, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своето приветствие по време на форум, посветен на европейската програма REPowerEU.

Намалението на доставките на руския тръбен газ води до безпрецедентен натиск върху глобалните енергийни пазари и има тежък ефект върху цялата европейска енергийна система, посочи тя. "Въпреки това огромно намаление ние успяхме да управляваме ситуацията, успяхме да устоим на шантажа", допълни още председателят на ЕК, цитирана от пресцентъра на институцията.

Страните от ЕС противодействат на спирането на газовите доставки с няколко мерки. На първо място, с покупките на втечнен газ - очакванията са, че през тази година страните от общността ще купят 130 млрд. куб. метра втечнен газ. През ноември страните от ЕС и Великобритания са купили рекордни количества втечнен газ и по данни на Bloomberg засега успяват да заменят тръбния газ от Русия.

В ЕС също така влязоха в сила и мерки за пестене на енергия (през август Брюксел предложи свиване на потреблението с 15% на доброволен принцип) и въвеждането на нови възобновяеми мощности - през 2022 година са добавени 50 гигавата нови зелени мощности (основно соларни панели и вятърни турбини), нова газова инфраструктура и т.н. Ако тази скорост се задържи, само соларните панели ще спестят 12 млрд. куб. метра газ през 2023 година.

Но въпреки това очакванията са, че през следващата година ще има недостиг от около 30 млрд. куб. метра природен газ.

Фон дер Лайен предложи по време на своето изказване нов фонд, който да гарантира енергийния преход. "Виждаме нуждата от увеличаване на публичните инвестиции в енергийния преход. За да гарантираме конкурентоспособността на нашата европейска индустрия, се нуждаем от допълнителни публични инвестиции на национално ниво и на европейско ниво", каза председателят на ЕК. Според нея REPowerEU може да помогне само в краткосрочен план.

Схемата, която подкрепя навлизането на чистите технологии в ЕС, е на стойност 300 млрд. евро и е частичен отговор на американския закон за справяне с инфлацията, стана ясно още от думите на Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още