IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подводен кабел под Черно море ще доставя възобновяема енергия от Азербайджан за Европа

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха споразумение за полагането на кабела

14:25 | 17.12.22 г. 8
Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT
Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота споразумение за подводен електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа.

Споразумението е за 1100-километров електрически кабел с мощност 1000 MW под Черно море от Грузия до Румъния. То е част от по-широките усилия на Европейския съюз (ЕС) да диверсифицира енергийните ресурси от Русия в условията на войната в Украйна.

„Предвид настоящия контекст на сигурност, белязан от военната агресия срещу Украйна, трябва да си сътрудничим по-добре и да проявим повече солидарност, за да смекчим общите предизвикателства“, заяви румънският президент Клаус Йоханис на срещата, на която присъства и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

„Нашето сътрудничество в областта на енергетиката отговаря на стратегическите ни интереси. То ще повиши енергийната ни устойчивост и ще осигури диверсификация на доставките и транспортните маршрути. То е пазарно обусловено предвид увеличеното търсене на енергия в Европа“, добави Йоханис, цитиран от БГНЕС.

Фон дер Лайен заяви на срещата, че стратегията на ЕС да обърне гръб на руските изкопаеми горива и да се диверсифицира към така наречените от нея "надеждни енергийни партньори" дава резултат.

Тя посочи, че ЕС е готов да предостави финансова подкрепа за проекта в очакване на резултатите от предпроектното проучване. „За да интегрираме нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници, се нуждаем от наистина по-силни електроенергийни междусистемни връзки. Ето защо черноморският енергиен кабел между Румъния, Грузия и Азербайджан е толкова важен“, коментира тя.

„Проектът ще спомогне за засилване на сигурността на доставките ни, като доставя електроенергия от възобновяеми източници в ЕС през Румъния и Унгария“, добави председателката на ЕК.

Фон дер Лайен заяви, че черноморският кабел би могъл да превърне Грузия в електроенергиен център и да я интегрира във вътрешния пазар на електроенергия на ЕС, а също така би могъл да помогне да започне възстановяването на енергийната система на Украйна и на страната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още