IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell: Европейските извънредни данъци ще ни струват 2,4 млрд. долара 

Приходите от търговията с газ са „значително по-високи" през последните три месеца на 2022 г.

12:58 | 07.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Неочакваните данъци, наложени от Европейския съюз и Обединеното кралство след рязкото увеличение на печалбите, ще струват на Shell около 2,4 млрд. долара, обяви енергийният гигант . 

Извънредният налог, наложен след рязкото покачване на цените на петрола и газа миналата година, ще бъде включен в резултатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., които ще бъдат потвърдени следващия месец, поясняват от компанията. 

Цените на енергията се повишиха рязко след инвазията на ключовия производител на нефт и газ Русия в Украйна, като допринесоха в голяма степен за високата от десетилетия инфлация в световен мащаб. 

Това доведе до субсидиране от страна на правителствата на растящите сметки за енергия за потребителите, като компаниите от сектора им помагат чрез допълнително облагане на печалбите. 

В изявление Shell заяви, че въздействието на извънредните данъци в ЕС и Обединеното кралство върху приходите за четвъртото тримесечие „се очаква да бъде около 2,4 млрд. долара". 

Това се случва в условията на ново ръководство на Shell, след като в края на миналата година Бен ван Бюрден се оттегли от поста главен изпълнителен директор след почти десетилетие начело на компанията. 

Същевременно Shell заяви, че приходите от търговията с газ са „значително по-високи" през последните три месеца на 2022 г., тъй като звеното, управлявано преди това от новия шеф на компанията, е преодоляло някои от предизвикателствата, срещнати по-рано през годината. 

Актуализацията, публикувана в петък, предполага, че компанията може да избегне повторение на случилото се през третото тримесечие, когато конкурентите на Shell много по-успешно се възползваха от рекордните цени на газа в Европа. 

Все пак цялостното въздействие върху крайните резултати на енергийния гигант остава несигурно на фона на тенденцията за спад на цените на енергоизточниците. По-рано тази седмица Exxon Mobil Corp. съобщи, че приходите му за четвъртото тримесечие са намалели с около 3,7 млрд. долара поради по-слабите цени на петрола и природния газ. 

„Вероятно има известно облекчение от страна на инвеститорите около интегрираната търговия с газ", казва пред Bloomberg Бирадж Борхатария, анализатор в RBC Capital Markets. „Последното тримесечие беше слабо и те бяха категорични, че това не е било структурно. Така че е добре да видим добри данни на този фронт“. 

Енергийната компания се стреми да се модернизира под ръководството на бившия шеф на групата за възобновяеми енергийни източници Уаил Сауан.   

В петък книжата на компанията поскъпнаха силно с 3,19%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... ти кво ли не кълнеш напоследък ... :))) ... Ам те много добре се справят , кво не ти харесва ?! Копат здраво в зеленият водород . Другите не знам , ама те въглеродните емисии от химическата продукция в Ротердам ще си ги оправят и ще продават въглеродно неутрална химия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Властите на ЕСССР 2.0 Първо изнудиха Shell да разпродава петролни и газови концесии и да налива пари в зелени прoстотии, нанасяйки и десетки милиарди загуби, а сега я и рекетират !!! Зелени талибанци са се намърдали дори в ръководството. Въпреки големите печалби, компанията разпределя към акционерите двойно по-малко пари - отколкото преди 3-4 години. Някога се кълнях в Мидичката, сега тя стана разочарование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още