fallback

Руският "Уралс" се продава наполовина по-евтино от основните сортове петрол на пазара*

Анализатори се опасяват, че Москва може да съкрати добивите

10:22 | 10.01.23 г. 8

Сделки с руския сорт петрол "Уралс" се сключват на половин цена спрямо референтния европейски сорт Брент, както и доста под тавана, определен от Г-7, пише Bloomberg. Данни на търговци показват, че на 6 януари от терминала на пристанище Приморск на Черно море са тръгнали доставки при цена от 37,80 долара за барел.

В този момент сортът Брент се търгува за 78,57 долара за барел. Таванът на цената на руския петрол, определена от страните от ЕС, Г-7 и Австралия, е 60 долара за барел. Ограничението беше въведено на 5 декември.  

Следим движението на ценита на петрола, написаха по повод публикацията от Министерството на енергетиката на Русия в своя канал в Telegram. От ведомството уточняват, че могат да предприемат допълнителни мерки за намаляване на разликата в цените, като те ще бъдат публикувани допълнително. 

Данните на Bloomberg показват, че още от средата на ноември цената на сорта "Уралс" е под това ниво. Цената на другия сорт руски петрол - EPSO, се движи стабилно около нивото от 60 долара за барел.

Източник: Bloomberg

Bloomberg отбелязва, че не е ясно как Москва ще реагира на това намаление. От една страна, Русия има нужда от средства, за да финансира войната в Украйна, но при толкова ниски приходи може да се наложи да ограничи добивите - нещо, което Западът не искаше да допусне и затова остави по-висок таван на цената.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, според който Русия няма да продава петрол на държави, които впишат в договорите условия за ограничаване на цената на петрола. Това нареждане влиза в сила от 1 февруари. От енергийното министерство допълват днес (10 януари), че забраната се отнася и до търговци с петрол. 

Според анализатори основен фактор на движението на цената на руския петрол днес е загубата на европейския пазар. Русия беше най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за страните на континента. Сега тя зависи от заявките на страни като Китай и Индия, както и доставя известни количества в Турция. За да достигне до новите си пазари, Москва увеличава пътя, а разходите често остават за сметка на руките компании.

* Информацията е допълнена с реакцията на руското Министерство на енергетиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 10.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още