IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два енергийни гиганта, два зелени проекта в битка за един участък в Северно море

Източното крайбрежие на Великобритания може да се превърне в място за сблъсък на зелени проекти

13:11 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският петролен гигант BP ще реализира един от най-мащабните си проекти за улавяне на въглероден диоксид в Северно море, който е от съществено значение за реализацията на плановете за намаляване на въглеродните емисии на Великобритания. Датската Orsted планира огромен офшорен вятърен парк край бреговете на Йоркшир, който да помогне на страната да посрещне целите за повече възобновяема енергия на Острова.

Проблемът е, че тези два проекта са планирани в един и същи парцел и един от тях трябва да отстъпи, отбелязва Ройтерс.

Британските власти са издали лицензи за работа и на двете компании преди десетилетие. Тогава не са се очаквали проблеми и несъвместимост между двете технологии. Но днес проучванията показват, че има риск от сблъсък на кораби, които наблюдават за изтичане на въглероден диоксид, с фиксираните към дъното на морето вятърни турбини. Британците не са склонни да се откажат от по-евтиния мониторинг (чрез плавателните съдове), а датчаните защитават правото си да използват точни този парцел.

Така двете компании се оказват в спор коя да реализира своите планове, като и двете заявяват, че преместването ще накърни икономически проектите им, макар че BP все още не са взели своето окончателно инвестиционно решение. Британската компания все още не е дала оценка какви са очакваните разходи за нейното хранилище за въглероден диоксид, но Orsted изчисли, че вятърният парк ще струва към 8 млрд. паунда. Планираният капацитет е 2,6 гигавата, което ще помогне много за реализация на плановете на Лондон да увеличи вятърните мощности от 11 гигавата през 2021 г. до 50 гигавата през 2030 г., които изискват привличането на много инвестиции.

Когато разрешителните са били издавани, никой въобще не е предполагал в каква посока ще се развиват технологиите, коментират британските власти. Лицензите за дейността са издадени съответно през 2010 г. за BP и 2011 г. за Orsted. И двата проекта са от съществено значение за постигането на зелените цели на Великобритания до 2050 г., признават още местните власти.

Подобни спорове могат да се появят и в други части на Северно море, коментират експерти пред Ройтерс. Източното крайбрежие на Великобритания има много подходящи геоложки образувания, които да бъдат използвани за съхранение на въглерод, а плитките води са отлични за вятърните турбини, фиксирани за дъното. Много вероятно тази част от британското крайбрежие да се превърне в бойно поле за зелените технологии през следващите години, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още