IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнението на зелените цели до 2030 г. ще коства 1,3 трлн. долара годишно във ВЕИ

Енергийната криза и войната в Украйна ускоряват зеления преход, сочи анализ на МАЕ

11:05 | 27.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) трябва да достигнат 1,3 трлн. долара годишно, за да бъдат изпълнени целите за климата до 2030 година, записани в Парижкото споразумение (недопускане на повишаване на температурата с повече от 1,5°С до края на това столетие). Това е три пъти повече от харчените днес 390 млрд. долара, се казва в доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Такова ускоряване не е прецедент за енергийния сектор, посочва Bloomberg.

Енергийната криза може да бъде този "спусък", става ясно от анализите на МАЕ. Според експертите в момента сме свидетели на безпрецедентни сътресения едновременно на пазара на природен газ, въглища и електроенергия. Войната в Украйна води до промяна на енергийната политика не само днес, но за десетилетия  напред, заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол при представянето на доклада.

Според него руската инвазия ще ускори зеления преход.

В доклада на МАЕ е записано още, че преди войната Русия е била най-големият износител на изкопаеми горива в света. От февруари насам обаче търговските потоци започнаха да се променят и според прогнозата износът на руски изкопаеми горива никога няма да се завърне на същите нива, дори и на фона на преориентирането на Русия към азиатските пазари. Според сценариите за развитието на енергийния сектор до 2030 година делът на Русия в търговията с енергия ще падне от 20% през 2021 година до 13% през 2030 година. Нейните продукти ще бъдат заменени от идващите от САЩ и Близкия изток.

По отношение на зелените цели от МАЕ отбелязват, че декарбонизацията на електроенергийния сектор е най-евтиният и лесен начин за намаляване на емисиите. В момента цената на соларните панели и вятърни турбини обаче расте заради проблемите във веригите за доставки и скъпите суровини. Но дори и при това положение те все още са по-атрактивни за инвеститорите, отколкото алтернативите с изкопаемите горива.

За да бъде избегнат сценарият за повишение на глобалната температура с повече от 2°С, електроенергийният сектор на развитите икономики трябва да бъде с нулеви емисии до 2035 година, а на развиващия се свят - до 2040 година. Това може да бъде реализирано чрез широкото навлизане на ВЕИ, пише още МАЕ.

При сегашната скорост на навлизането на зелените технологии глобалната температура ще се повиши с около 2°С до 2060 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС кво дерът от теб бе скъъсаняк с 2 лева в джоба? :D:D:D я глеййй колко си глууупав, руснаците те обраха, но ти още им лижеш подметките... висша форма на маллоумен роб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Очевидно единственото спасение на светът е: зеленашите да бъдат елиминирани чисто физически !!!! Надявам се това да се случи още тая зима. Иначе ще направят всичко възможно да одерат от нас тия 10 ГБ - дори и да ни доведат до гладна смърт !!! Колко пари вече наляха в зелени прoстотии? В резултат на това ЕС се връща към отоплението на въглища, а понеже и въглища няма - на дърва. В същото време руснаците построиха реактор МОКС, строят и БРЕСТ... ама зелен талибан кво разбира от тия работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
И повече ще струва, ако ще ги чупят. Парадоксално, но гъзът трябва да е на топло :).... Germany Is Dismantling A Wind Farm To Make Way For A Coal Minе .....https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Germany-Is-Dismantling-A-Wind-Farm-To-Make-Way-For-A-Coal-Mine.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още