IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: ЕС отбелязва бавен напредък към свързване на пазарите на електричество

Има закъснения при свързването на националните пазари поради слабости в управлението и поради сложната система от регулаторни инструменти, изтъква Европейската сметна палата

20:15 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки амбициозните прогнози и положените усилия, Европейският съюз (ЕС) отбелязва бавен напредък към целта си за свързване на пазарите на електричество, за да позволи на предприятията и гражданите да се възползват от електроенергия на най-изгодни цени. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата.

Натрупани са закъснения при свързването на националните пазари на електроенергия поради слабости в управлението от страна на ЕС и поради сложната система от регулаторни инструменти за стимулиране на трансграничната търговия, които ограничават прилагането на пазарни правила.

Мониторингът от страна на Европейската комисия и Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) също не е донесъл достатъчно ползи. Мерките за наблюдение, чиято цел е да ограничат злоупотребите и манипулациите, не са били напълно ефективни, което означава, че основната тежест на риска на пазара на електроенергия в ЕС се поема от крайните потребители.

През 1996 г. ЕС предприема сложния проект за пълна интеграция на националните пазари на електроенергия. Целта е да се постигнат възможно най-ниските цени на електричеството за потребителите и да се повиши сигурността на енергийните доставки за ЕС. Въпреки това, почти десет години след крайния срок за завършване на този проект, планиран за 2014 г., пазарът на практика все още се управлява от 27 национални регулаторни рамки. Със задълбочаването на настоящата енергийна криза цените на едро се различават значително в отделните държави членки, а цените на дребно все още се влияят силно от националните данъчни ставки и мрежови такси, вместо да са отворени за конкуренция. 

„Въпреки похвалните и необходими амбиции на ЕС, пазарите на електроенергия в Европа биха могли да са свързани много по-тясно“, заяви Михаилс Козловс, членът на ЕСП, който ръководи одита. „Енергийната криза и кризата с разходите за живот, пред които са изправени гражданите на ЕС, правят още по-неотложна задачата на ЕС да завърши изграждането на своя вътрешен пазар на електроенергия“, добавя той.

Въпреки някои значителни постижения, в периода между 2015 и 2018 г. напредъкът към свързване на всички национални пазари на електроенергия е бил бавен и неравномерен в различните пазарни сегменти и региони на ЕС. Въпреки задължителния им характер, насоките на ЕС не са изцяло изпълнени в държавите членки, нито са отбелязани съществени резултати при увеличаването на трансграничния преносен капацитет.

Одиторите посочват, че закъсненията са свързани с решението на Комисията за изпълнение на мрежовите насоки чрез общи условия или методологии, за чието одобрение отговарят националните регулаторни органи (НРО) и Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия. Това е усложнило и е забавило хармонизирането на правилата за трансгранична търговия. Одиторите подчертават, че в своята оценка на въздействието Комисията не е извършила достатъчен анализ на влиянието на избраните модел на пазара и управленски решения.

Наблюдението на последователното налагане на изпълнението на правилата от страна на държавите членки е прехвърлено в голяма степен към Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия. Одиторите посочват обаче, че тя не е извършвала задоволителен мониторинг и докладване, най-вече поради липсата на достатъчно данни и ресурси и поради недобрата координация с Комисията.

Надзорът на пазара, чиято цел е да открива и предотвратява пазарни злоупотреби и манипулации, също е бил непълен. Одиторите заключават, че подходът за събиране на данни на Агенцията не е бил достатъчно подробен, а извършената от нея оценка на събраните данни е обхванала твърде малко видове злоупотреби.

Агенцията също така е отделила недостатъчни ресурси за анализ на данните и не е успяла да подпомогне разследванията на растящия брой предполагаеми трансгранични пазарни злоупотреби.

Одиторите предупреждават, че е възможно производителите, доставчиците и брокерите на електроенергия да се възползват от пропуските, или, още по-лошо, държавите членки да се конкурират, за да осигурят най-благоприятна пазарна среда от гледна точка на санкции и налагане на изпълнението. Същевременно Агенцията за сътрудничество между регулаторите на електроенергия няма правомощия да следи дали държавите членки налагат последователно изпълнението на правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още