IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шанс за реформа на енергийния пазар в ЕС?

Франция настоява за бързи промени, които могат да бъдат отговор на субсидиите на САЩ и Китай

13:20 | 27.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на енергетиката на Европейския съюз се събират днес (27 февруари), за да обсъдят реформата на енергийния пазар, за която се заговори още през 2022 година, когато енергийната криза беше в разгара си. Сега ситуацията на пазарите е много по-спокойна и страните вече спорят как да изглеждат промените и дали въобще да има такива, пише Ройтерс.

В какво обаче се състои реформата, която се очаква да бъде официално представена на 14 март.

През миналата година рекордната цена на газа доведе до рекорд и при цената на електроенергията в Европа. Това до голяма степен е нормално - повечето производствени мощности на Стария континент използват газ за производството на ток. Но обвързаността на пазара доведе до ръст на цените и на производителите, които не използват газ - ядрени и въглищни централи и зелените мощности.

Затова и една от целите на реформите на енергийния пазар е защитата на потребителите и гаранцията, че зелената енергия, чиито дял расте все повече, ще бъде на пазара при ниски цени. Както и че пазарите ще бъдат защитени при временни шокови изменения в цените.

Но не всички страни в ЕС са готови да стигнат до съществена промяна на енергийните пазари. Франция, Испания и Гърция настояват за дълбока трансформация. Според източници на Ройтерс Мадрид настоява реформата да позволи на националните регулатори да сключват дългосрочни договори с производителите на електроенергия при фиксирани цени.

За ядрените и зелените централи се предвиждат т.нар. договори за разлика, тоест договор с държавата за доставка при цени, базирани на средните за производството. При разлика в цената на пазара - ако е по-ниска от тази в договора, производителите получават компенсация.

Според представителите на Франция тези предложения ще доведат до стабилна инвестиционна среда за производителите на електроенергия, а за потребителите - по-голяма предвидимост. За Париж реформата на енергийния пазар може да даде отговор на субсидиите за индустрията, раздавани в САЩ и Китай и да помогне на бизнеса в ЕС да остане конкурентен.

Но в другия лагер, воден от Германия и Дания, не искат толкова сериозни промени и разтърсване на система, градена с десетилетия. Енергийният пазар на ЕС работи добре години наред и осигурява ниски цени на електроенергията, подкрепя зелените производители и помага да бъдат избегнати сривове и недостиг.

Те настояват само за ограничени промени - например потребителите да могат лесно да преподпишат договорите си и от фиксирани да преминат на пазарни цени или обратното.

Още от самото начало ЕК започна да работи за промени, които да скъсат връзката между цената на газа и на електроенергията. Това означава редизайн на съществуващото ценообразуване на пазара. Източници на Ройтерс обаче коментират, че в Брюксел са готови на много по-сериозни реформи.

След публичните консултации изглежда вероятно комисията да предложи общоевропейски правила за договори за разлика, но страните ще могат да ги прилагат на доброволен принцип. Има опция и всички нови държавни производители на енергия да бъдат обвързани с договори за разлика. Опасенията на консултантите обаче, се че това може да ограничи инвестициите за зелената енергия.

Според анализатори значими промени на пазара действително трудно ще бъдат приети от инвеститорите и ще поставят под риск развитието на зелените мощности. Възобновяемата енергия е отговорът на ЕС на спрените доставки на руски изкопаеми горива и на климатичните промени.

Каквото и да решат министрите на енергетиката от ЕС и ЕК, реформата на енергийния пазар ще трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от поне 15 държави при заседание на Европейския съвет. Обикновено подобни пакети се разискват повече от година, но Франция настоява този път реформата да се случи много по-бързо - най-късно до края на 2023 година.

В Германия обаче не са съгласни подобни сериозни промени да бъдат правени набързо.

Реформата на енергийния пазар има още едно ограничение - предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през пролетта на 2024 година. Те могат значително да забавят реформата, ако преговарящите страни не изчистят спорните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още