IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от петрол и газ на Русия са се сринали с почти 50%

Москва се стреми постепенно да стесни отстъпката до "Брент", която използва за изчисляване на данъците

22:00 | 03.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Приходите от петрол и газ на Русия са се сринали с почти 50%

Приходите от петрол и газ на Русия намаляха почти наполовина през февруари, след като западните ограничения върху суровината и петролните продукти влязоха в сила, a износът на газ за Европа намаля.

Данъчните приходи от нефт и газ са се сринали с 46% през февруари спрямо предходната година до 521 млрд. рубли (6,91 млрд. долара), съобщи Министерството на финансите в петък. Постъпленията от суров петрол и петролни продукти, които представляват над две трети от приходите от енергийни данъци миналия месец, са намалели с 48% до 361 милиарда рубли, показват изчисления на Bloomberg.

Спадът на вноските в националния бюджет се случва, след като цената на суровия петрол "Уралс" - ключовата смес за износ на Русия - падна до значителна отстъпка в сравнение с референтната стойност на "Брент". Европейският съюз забрани по-голямата част от вноса по море на суров петрол и петролни продукти от Русия, а индустриализирани нации от Г-7 наложиха таван на цените.

Тъй като цената на петрола "Уралс" е средно малко над половината от стойността му преди година, Русия се стреми постепенно да стесни отстъпката до "Брент", която използва за изчисляване на данъците в опит да увеличи приходите на фона на санкциите. Постъпленията от енергия представляват около една трета от постъпленията на нацията, която е под натиск на фона на нарастващите разходи за финансиране на войната в Украйна.

Приходите от газ намаляха с почти 42% през февруари спрямо предходната година до 161 милиарда рубли, тъй като дори по-високите приходи от данъка за добив на минерали не успяха да компенсират загубите от експортните мита. Бюджетните приходи от мита за износ на газ паднаха с 81% до 40 милиарда рубли, след като националният газов гигант "Газпром" намали тръбопроводните потоци към Европа, исторически най-големият му пазар, и цената на горивото значително спадна на фона на по-топло от обичайното време.

Постъпленията от данъка за добив на газ нараснаха с 86% до 121 млрд. рубли, възползвайки се от временното увеличение на данъка за "Газпром" с 50 млрд. рубли на месец през 2023-2025 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Ами човек може да си извади изводи от данните, които все още се публикуват - дефицит за януари -25млрд на фона на 250 млрд резерви... В комбинация със свиването на добива на петрол от този месец. Да добавим и ограниченията въведени за рафинирани продукти. За тях обаче няма пазар в Индия и Китай... Така просто приходите от петрола ще продължава да се сриват. Руският петрол и рафинирани продукти може да намират път до пазара, но приходите и печалбите ще спадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... кви 600 танкера ве ?! тва са десетки милиарди долари ве ... :))) ... те досега , когато продаваха на нормални високи цени нямаха толкова танкери та сега ли , когато хем война водят , хем продават тънко , хем имат спад в добива ... слез на земята . тва нема как да се случи . танкерен флот се гради с години , да не напиша десетилетия . това не става нито за една година , нито за две , нито за десет ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - като цяло това ми напомня приказките как Русия е свършила ракетите, снарядите и нз какво още... дето ги слушаме десет месеца вече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Само дето руският танкерен флот вече наброява над 600 съда и то официално. Колко още са в "сенчестият" флот - никой не е сигурен. Баламчетата може да мислят, че Русия добива само сорт Уралс, което изобщо не е вярно. Висококачествените сортове се продават доста над ценовото ограничение, което никоя свободна страна не спазва. Да не говорим как петролът сменя в открито море произходът си. Например Малайзия изнася двойно повече петрол от целия си добив... как стават тия работи - само се досещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... все още не е изключена напълно от SWIFT , няколко базови банки продължават да работят . все още може да разплаща и получава плащания в долари и евра . все още получават лекарства и битова техника и някои селскостопански машини ... има какво да се желае до пълното им изключване и ограждане с ров и кльон ... аз продължавам да очаквам онзи студ , мрак и глад , дето кълняхте за него тук копейкопоклонниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: Импeраторът Който не се е опитвал да продаде нещо на Китай той може да си пише небивалици . Китай купува само и единствено суровини на възможно най-добрата цена . Прословутия газопровод "Силата на Сибир" беше изграден само и единствено за сметка на Русия - е така купува Китай ! Спокойно може да си направите аналогия с нашия "Турско-Балкански Поток" за който чинно си изтеглихме заем от СА за да можем да се пъчим с т.н. Балкански хъб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 година
До: Boicho PopovОбикновено използвам ироничен език за подсилване на ефекта от казаното. Разбира се, че не е преписана погрешно. Но няма ли един човек, който да може да направи един по-балансиран анализ? Руснаците имат БВП-то на Буркина Фасо, а разклатиха световния ред. Затварят буркани с водка "Жигульовка" от ръждясали калници на стара Жигула. Какъв е този феномен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Boicho Popov
преди 1 година
До: pinoccioПоследно преписана ли е статията погрешно, или сега за деменция заговорихме? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
pinoccio
преди 1 година
До: Boicho Popov Русия е изключена от всякакви системи на търговия и разплащане със Запада и колкото знаят какво е вечерял снощи Ким Чен Ун, толкоз знаят и какво изнася и внася Русия. Напишете нещо поне малко по-различно от едни и същите бръщолевения на официалния мейнстрийм не за друго, а за да разбере човек, че не сте хванали някаква деменция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Boicho Popov
преди 1 година
До: pinocciohttps://***.bloomberg.com/news/articles/2023-03-03/russia-s-revenue-from-oil-and-gas-almost-halved-in-february#xj4y7vzkg Tax revenue from oil and gas plunged 46% in February from a year ago to 521 billion rubles ($6.91 billion), the Finance Ministry said on Friday. Proceeds from crude oil and petroleum products which accounted for over two thirds of energy tax revenue last month fell by 48% to 361 billion rubles, according to Bloomberg calculations.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още