IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците със суровини са постигнали рекордна печалба от над 115 млрд. долара миналата година

Независимите търговски къщи са се възползвали най-много от растящите печалби, породени от войната в Украйна

13:09 | 05.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Суровинната индустрия е постигнала рекордни брутни печалби от над 115 млрд. долара от търговски дейности миналата година, след като волатилните цени на енергията, породени от войната в Украйна, станаха причина за големи колебания на пазара, пише Financial Times.

Най-големите печеливши са били независимите търговски къщи като Trafigura, Vitol и Glencore, които са имали достатъчно стабилни счетоводни баланси, за да останат на пазара, показва ново изследване на компанията Oliver Wyman.

„Тази година беше нещо като перфектна буря за всички суровини от гледна точка на възможности за търговия“, коментира Ърнст Франкъл, партньор в консултантската компания и един от авторите на доклада. „Волатилността е източникът на енергия, от който трейдърите се нуждаят, за да търгуват“, допълва той.

Енергийната криза в Европа, породена от войната в Украйна, и налагането на санкции на някои руски суровини, донесоха големи промени в потоците на световната търговия, водейки до по-дълго време за транспорт и до волатилност на цените в различните класове суровини.

Брутните печалби от търговия в сектора, включително на банки, хедж фондове, независими търговци и подкрепени с активи трейдъри като големи енергийни компании, са нараснали до 115 млрд. долара, ръст с 60% спрямо предходната година и близо три пъти повече спрямо нивата преди пандемията, показва изследването.

Финансови играчи като хедж фондове също са постигнали големи печалби, като са заработили 12 млрд. долара от търговски дейности през 2022 г. спрямо под 3 млрд. долара година по-рано.

Големите печалби на енергийните компании миналата година породиха политически притеснения в Брюксел и във Вашингтон, където американският президент Джо Байдън ги обвини, че печелят от войната и заплаши да наложи данъци върху свръхпечалбата на петролни компании.

Макар че търговците със суровини за момента избягват сходни предложения, нарастващите им печалби насочват вниманието върху влиятелните търговски къщи, които пренасят суровини в цял свят.

Листнатата в Лондон Glencore обяви нетна печалба от 17,3 млрд. долара за 2022 г., над три пъти повече в сравнение с предходната година. Trafigura, чиято централа се намира в Сингапур, съобщи, че нетната ѝ печалба е достигнала 7 млрд. долара за фискалната ѝ година до края на септември, повече в сравнение с печалбите през четирите предходни години, взети заедно.

Но войната не е единственият фактор, допринасящ за рекордните числа. Търсенето на суровини също нарасна през 2022 г., тъй като икономическата активност се възстанови след смекчаването на ограниченията заради пандемията, а световната икономика отбеляза ръст, коментира Адам Пъркинс, партньор в Oliver Wyman.

Сред различните класове суровини търговията с газ, електрическа енергия и въглища е получила най-силен тласък, като печалбите за индустрията от трите сегмента е нараснала с 90% през 2022 г. спрямо предишната година.

Докладът посочва брутния марж на печалбата на търговските компании, който отразява разликата между продажната и покупната цена, изключвайки директни разходи като пренос и финансиране. Брутният марж е основният индикатор, който трейдърите използват за оценка на собственото им представяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Истинският-И.
преди 1 година
Ем нормално !!! Най-голям ръст направи въглището. И ние - дето знаем в какво да инвестираме - гувичим ли, гувичим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още