IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бъдеще пред "Северен поток 1"?

Водещи германски застрахователи удължават застраховката за "Северен поток 1", сочи информация на Ройтерс

10:31 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Allianz и Munich Re удължават застраховката за "Северен поток 1", чиито тръби бяха разрушени от експлозии през септември 2022 година, съобщава Ройтерс , позовавайки се на свои източници. Това означава, че плановете за възстановяване на проекта съвсем не са изоставени. Наличието на застрахователна полица ще бъде голямо облекчение, ако се стигне до възстановяване на газопровода.

Участието на два застрахователя от такъв мащаб може да е от съществено значение за бъдещето на газопровода по дъното на Балтийско море. През него Германия получаваше директно газ от Русия. След взривовете обаче Берлин се обърна към алтернативни доставчици - основно Норвегия, както и към втечнен газ.

Почти всички западни инвеститори в "Северен поток 1" вече отписаха дяловете си в проекта. 51% от газопоровода е собственост на "Газпром".

Към този момент нито застрахователите, нито проектната компания Nord Stream 1 AG коментират информацията на Ройтерс.

Министерството на икономиката, което отговаря за енергийната политика на Германия, отбелязва, че застраховките не са били част от гаранциите и подкрепата, които държавата е давала за "Северен поток 1" в миналото. През 2010 година Германия подкрепи изграждането на газопровода с кредитни гаранции, но след това проектът не е получавал федерална подкрепа.

Говорител на институцията допълва, че сега целта е цялостно спиране на покупките на руски газ. "Русия показа на всички през миналата година, че не е партньора, на който можем да имаме доверие", допълват от ведомството. Дългосрочната политика на Берлин е развитие на зеланата енергетика, която да намали зависимостта от вноса на изкопаеми горива.

Преди началото на войната в Украйна страните от ЕС имаха голяма зависимост от руския газ, който заемаше дял от 40% от общия внос на суровината. Сега този дял е под 10 на сто.

Източници на Ройтерс коментират още, че инвеститори в Германия все пак искат да запазят газопровода, в случай че връзките с Русия отново се затоплят. Според тях Берлин подкрепя подобни действия, въпреки че енергийните отношения между двете държави са прекъснати. Тези хора обаче са малцинство в политическия живот на страната, допълва обаче Ройтерс.

Преди месец източници на агенцията споделиха, че газопроводът се консервира и е малко вероятно работата му да бъде възстановена в близко бъдеще.

Три от четирите тръби на целия проект по дъното на Балтийско море бяха взривени в края на септември 2022 година. Единствената здрава тръба е част от "Северен поток 2", който обаче няма разрешение за работа - германските власти спряха процедурата по сертифициране на проекта, след като Москва призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. Два дни по-късно руският президент Владимир Путин нареди началото на "специална военна операция" в Украйна.

В момента тече разследване на инцидента, което вече показа, че експлозиите са умишлени, но хипотезите кой стои зад това действие са много. Сред тях е и версията, че газопроводът е взривен от "Газпром", който по този начин се опитва да избегне арбитражни дела за намалените доставки на газ след началото на войната в Украйна. 

Медийни публикации насочват вниманието към проукраински изпълнители, както и към участие на тайните служби на САЩ в операцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още