IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.On отписва изцяло дела си в "Северен поток 1"

Компанията имаше дял от 15,5% от газопровода, оценявани на около 1,2 млрд. евро към края на 2021 г.

11:17 | 15.03.23 г. 1
Снимка: Nord Stream AG
Снимка: Nord Stream AG

Германският енергиен гигант E.On отписва изцяло дела си в разрушения газопровод "Северен поток 1", става ясно от финансовия отчет на компанията. Към 31 декември 2021 година стойността на актива се оценяваше на 1,2 млрд. евро. Компанията имаше дял от 15,5% в газопровода, които бяха депозирани в пенсионен фонд.

В края на септември 2022 г. взривове разрушиха и двете тръби на "Северен поток 1" и изцяло преустановиха доставките на природен газ от Русия към Германия. Преди това "Газпром" намали съществено количествата газ, които доставяше през съоръжението, цитирайки различни технически причини. В първите седмици след инцидента се коментираше възможността газопроводът да бъде ремонтиран и пуснат в експлоатация отново. В момента обаче не изглежда Германия да има интерес - страната увеличи вноса от Норвегия и само за няколко месеца изгради два терминала за втечнен газ.

Като цяло през 2022 година оперативната печалба (EBITDA) на E.On се повишава с 2% до 8,1 млрд. евро. Това е малко над прогнозата на ръководството, което очакваше печалба в диапазона 7,6 млрд. - 7,8 млрд. евро. Приходите растат заради високите цени на електроенергията, но в същото време са поскъпнали и суровините, както и разходите за покриване на загубите по мрежата на някои пазари в Европа.

Годината е описвана като много предизвикателна, особено за енергийните пазари в Европа. Кризата обаче е показала нуждата от ускоряване на декарбонизацията, енергийния преход и развитието на инфраструктурата. По тази причина и инвестиционната програма на E.On ще бъде увеличена с 6 млрд. евро до 33 млрд. евро до 2027 г.

"Това отговаря на нашите амбиции да играем водеща роля при енергийната трансформация на Европа. Очакваме регулаторите и законодателите да подготвят необходимите рамки", коментира изпълнителният директор Ленард Бирнбаум, цитиран от пресцентъра на компанията.

"Не можем да се оставим на фалшивото чувство за сигурност", пише в прогнозата на E.On за 2023 година. Компанията обаче посочва, че е добре позиционирана и очаква оперативната печалба да се движи в диапазона 7,8 млрд. - 8 млрд. евро.

Ръководството предлага и увеличаване на дивидента до 0,51 евро за акция през 2022 г., спрямо 0,49 евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
хихи ... отписаха ги окончателно ... рашибозука игра на руска ролетка и загуби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още