IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.On сви оценката на дела си в "Северен поток" наполовина

Компанията отчита спад на печалбата си за полугодието с 15 на сто

10:24 | 10.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската E.On - най-големият оператор на енергийни мрежи в Европа, намали оценката на дела си в "Северен поток" заради несигурността около бъдещето на проекта, става ясно от публикация на сайта на компанията. Енергийният гигант притежава 15,5% от газопровода през своя пенсионен фонд, чиято стойност през март беше 1,2 млрд. евро. Сега от E.On оценяват своя дял в проекта на 700 млн. евро.

Още през март от компанията предупредиха, че стойността на активите може да бъде преразгледана. Мажоритарен собственик на газпоровода е "Газпром" (51%), а дял в проекта имат още германската Wintershall Dea, нидерландската Gasunie и френската Engie. 

Сегашната енергийна криза най-накрая показа на Европа, че имаме нужда от смяна на модела, заявява изпълнителният директор на компанията Леонард Бирнбаум в изявление. "Да бъдем независими от руския газ, да гарантираме сигурността на доставките", посочва той и допълва, че зеленият преход трябва да продължи "с още по-голяма решителност".

E.On съобщи и за намаляване на печалбата за полугодието с 15% до малко над 4 млрд. евро. Печалбата за второто тримесечие също намалява - до 1,43 млрд. евро, спрямо 1,75 млрд. евро година по-рано. Причината е по-мекото време и увеличени разходи за поддръжка на мрежата в Швеция и в Източна и Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още