IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнителният обект около "Северен поток 2" се оказа димна шамандура

В разследването беше поканена и компанията, която управлява проекта - Nord Stream 2 AG

22:37 | 29.03.23 г. 1
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

През миналата седмица Датската енергийна агенция съобщи за съмнителна находка край оцелялата тръба на "Северен поток 2" и покани проектната компания на проекта да участва в разследването. Днес (29 март) от институцията съобщиха, че разследването е приключило - неизвестният обект се оказа празна морска димна шамандура. Тя се използва обикновено за визуализация на обекти.

Шамандурата с формата на цилиндър с диаметър 10 см и дължина - 40 см, е извадена от дълбочина 73 метра. 

Датските власти заявяват, че шамандурата не крие никакъв риск за проекта. Изваждането ѝ е станало в присъствието на проектната компания Nord Stream 2 AG, в която мажоритарен дял има "Газпром". Компанията имаше акционери от Западна Европа, но след като Русия нахлу в Украйна, те отписаха дяловете си.

"Северен поток 2" така и не беше пуснат в експлоатация, макар че строителството завърши успешно и тръбите бяха напълнени с технически газ. Берлин обаче спря процедурата по лицензиране на тръбите, след като руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

В края на септември взривове разрушиха три от общо четирите тръби на дъното на Балтиско море, включително и двете на "Северен поток 1", по който Германия получаваше директно руски природен газ.

В Русия коментираха, че находката вероятно е антена, която е насочила взривовете.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Добре се справя Евроатлантическата коалиция с прикриването и подмяната на улики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още