IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще участва в установяването на произхода на обект, открит край "Северен поток 2"

Преди дни Дания съобщи за намерен цилиндър на дъното на Балтийско море в близост до газопровода

16:34 | 24.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дания е поканила оператора на "Северен поток 2" - базираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG, да участва в разследването на открития преди дни обект край една от тръбите на газопровода по дъното на Балтийско море, пише Ройтерс.

Датските власти съобщиха, че става въпрос за цилиндричен обект с диаметър 10 см и дължина около 40 см. В изявление датският енергиен регулатор съобщи, че е поканил оператора на газопровода, за да бъде изяснен произхода му. Според разследващите обектът не представлява риск на този етап.

Преди дни и руският президент Владимир Путин коментира, че нает от "Газпром" кораб е открил обект, приличащ на антена на около 30 километра от тръбите на газопровода. Не е ясно дали става за същата находка, за която съобщават и датските власти, допълва Ройтерс.

От съществено значение е да бъде установено какъв е този обект, коментира по време на брифинг в Москва и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той призова за прозрачно разследване, в което да участват всички заинтересовани страни и което да покаже дали той е свързан по някакъв начин с взривовете, допълва ТАСС.

Мажоритарен собственик на Nord Stream 2 AG е "Газпром". В проекта участваха и европейски инвеститори, но повечето отписаха активите си, след като започна войната в Украйна. Газопроводът така и не беше въведен в експлоатация, макар че строителството беше финализирано, а тръбите - напълнени с технически газ. Берлин спря процедурата по сертифициране в деня, в който руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се републики ДНР и ЛНР.

През септември 2022 година взривове разрушиха три от четирите тръби на проекта "Северен поток" в изключителната икономическа зона на Дания и Швеция в Балтийско море. Двете страни, заедно с Германия, разследват случая и институциите, заети с тази задача, заявиха още в началото, че взривовете са умишлено причинени.

За сега няма официална версия за свързаните страни с този инцидент. Медийни публикации насочват подозренията към САЩ и американското разузнаване (разследване на журналиста Сиймур Хърш), както и към проукраинска група (според New York Times).

Русия на няколко пъти смени своята версия - първоначално обвини Великобритания, която заедно с военни от Норвегия, е поставила експлозивите край тръбите, а след това подкрепи и тезата на Хърш за американското участие. В Москва отхвърлят варианта за проукраинска група, която е взривила тръбите.

Киев също е категоричен, че не е участвал в този инцидент под никаква форма.

Западни анализатори не изключват и самата Русия да е засена. На пръв поглед не звучи логично, но трябва да бъде взето предвид, че месеци преди експлозиите "Газпром" намаляваше доставките за европейските си клиенти и няколко компании заведоха арбитражни искове за недоставени количества. Взривът на "Северен поток" може да даде извинение за "Газпром" за неизвършени доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Предоставили са на рашибозуците да потвърдят , че намереното е техна антена . Сиреч , запалката , с която са палнали фитила на бомбичките , е с рассийски произход ... хихи ... потвърждава се , че сами са си думнали тръбите ... ще има нови опити за летене в масква ... !! ... СССРРФСССР , да не се фърлиш и ти от блока в Обеля ?! Не си заслужава за едните акции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още